loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Kolumne
Želite li studirati u Ujedinjenom Kraljevstvu?
još 25 min. čitanja
petak
11. Avgust 2017.

Želite li studirati u Ujedinjenom Kraljevstvu?

0:30
Vi učite, a mi pokrijemo troškove, uključujući i školarinu i troškove putovanja. Plaćamo čak i troškove života. Britanski sistem visokog obrazovanja je jedan od najboljih na svijetu
Želite li studirati u Ujedinjenom Kraljevstvu?
Edward Ferguson

Jeste li čuli za Chevening? To je britanski program stipendiranja međunarodnih studenata, najbolji te vrste. Omogućava vam da pohađate postdiplomske studije po vašem izboru na bilo kom univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vi učite, a mi pokrijemo troškove, uključujući i školarinu i troškove putovanja. Plaćamo čak i troškove života.

Sistem visokog obrazovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu je jedan od najboljih na svijetu. Čak 59 trenutnih predsjednika država ili vlada su studirali u Ujedinjenom Kraljevstvu, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji. Tri univerziteta u Ujedinjenom Kraljevstvu su rangirana među deset najboljih na svijetu, uključujući i Univerzitet Oxford, gdje sam ja studirao, a koji je trenutno rangiran kao najbolji u svijetu. Od tehnologije do medicine, 76 posto istraživanja provedenih na univerzitetima u Ujedinjenom Kraljevstvu se smatra vodećim u svijetu.

Prošle godine, Ujedinjeno Kraljevstvo je zaželjelo dobrodošlicu više od 1.900 Chevening stipendista iz 160 zemalja, uključujući i 12 studenata iz Bosne i Hercegovine. Oni su pohađali različite smjerove, poput prava, finansija, turizma, međunarodnih odnosa i informatike, na univerzitetima uključujući Oxford, UCL, King’s College London, Glasgow, Aston i Durham.

“Moja godina kao Chevening stipendiste je zasigurno bila najvažnija godina u mom životu: ispunjenje sna da studiram na najboljem univerzitetu na svijetu, biblioteke i muzeji koji oduzimaju dah, udisanje istorije na svakom koraku”, zabilježila je Aida Hadžić, stipendistica na University of Oxford. Skoro svima je ovo sjajno iskustvo. Osim akademskih studija, Chevening stipendisti imaju priliku da izgrade globalnu mrežu i da uživaju u kulturi Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon magistriranja, postajete dio mreže od 46.000 Chevening alumni iz svih dijelova svijeta. Chevening stipendisti često postaju globalni lideri u širokom spektru polja, uključujući politiku, biznis, medije, civilno društvo, nauku i tehnologiju, kao i akademsku zajednicu. Dio Chevening alumni u BiH su i predsjednik Mladen Ivanić, direktor Prevent BiH Almir Jazvin, sutkinja Božidarka Dodik i Zenit Đozić iz Top liste nadrealista.

“Imala sam priliku da čujem iskustva poslodavaca i uposlenika najboljih svjetskih kompanija i da pristupim najnovijim tehnologijama. Značajno sam obogatila svoje znanje i uspostavila brojne kontakte. Ovo iskustvo će zasigurno imati pozitivan uticaj na moju dalju karijeru”, stav je Olivere Karanović sa University College London. Zvuči interesantno? Ima toga još. Nekada smo nudili samo tri stipendije godišnje, a sada možemo ponuditi najmanje devet. U zadnje dvije godine nudili smo i više, tako da smo prošle godine imali 12 Chevening stipendista iz BiH.

Tražimo osobe sa jakim akademskim obrazovanjem koje mogu pokazati da imaju liderski potencijal i koje su odlučne da naprave pozitivne promjene u BiH. Chevening stipendije su za osobe koje su na pola puta u izgradnji karijere. Osim što trebate imati univerzitetsku diplomu ili biti magistar, trebaju vam i najmanje dvije godine radnog iskustva u odabranom polju rada i, naravno, dobro poznavanje engleskog jezika. “Ja bih pozvala sve da se prijave za Chevening stipendiju i da ne odustanu ako im se učini da je proces apliciranja zahtjevan. Nakon što pročitate informacije na web stranici i razgovarate sa alumni, nije tako teško. A mi smo tu da pomognemo”, napisala je Melita Husagić sa Aston University.

Šta Ujedinjeno Kraljevstvo dobija ovim? Mi ne želimo uzimati talenat koji BiH ima, mi ga želimo ojačati. Želimo da vidimo buduće lidere Bosne i Hercegovine u svim poljima - politici, biznisu, civilnom društvu i umjetnosti, sa diplomom iz Ujedinjenog Kraljevstva. Zato se svi uspješni aplikanti moraju obavezati da će se vratiti u BiH i u njoj boraviti najmanje dvije godine nakon završetka studija.

Ako želite da saznate više, posjetite web stranicu www.chevening.org ili kontaktirajte Mihru Terzić u britanskoj ambasadi putem e-maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Krajnji rok za aplikacije za akademsku godinu 2018/2019. je 7. novembar, pa ne oklijevajte. Počnite odmah popunjavati prijavu. Kontaktirajte univerzitete što prije. Odaberite tri programa po vašem izboru. Zakažite termin za polaganje testa engleskog jezika. I provjerite sa vašim poslodavcem da li možete dobiti slobodnu godinu za studije. S nestrpljenjem očekujemo vaše javljanje i nadamo se da ćete se pridružiti globalnoj Chevening mreži.

(Edward Ferguson, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini)