loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Teme
Dom za 8.250 korisnika
još 25 min. čitanja
utorak
10. Oktobar 2017.

Dom za 8.250 korisnika

0:30
Realizacija Regionalnog stambenog programa ne donosi dobrobit samo povratnicima već doprinosi stabilnosti cijele regije, ističe ministrica Borovac
Dom za 8.250 korisnika
Izgradnja objekta u Prijedoru

Domaće institucije, te organizacije kao što su Catholic Relief Service, Biro za populaciju, izbjeglice i migraciju Vlade SAD-a i ostali donatori, ulažu velike napore na poboljšanju ekonomske, socijalne i infrastrukturalne održivosti

Korisnici Regionalnog projekta se podstiču na bavljenje poljoprivredom, te na proizvodnju od koje će moći sami da izdržavaju porodice

“Volim više povesti ovdje jedan, nego u Srbiji stotinu dana”, počinje svoju povratničku priču Nikola Injac iz mjesta Donji Kazanci kod Bosanskog Grahova. Nikola nije jedini korisnik državnog projekta stambenog zbrinjavanja koji na ovaj način komentariše povratak na ognjište.

Normalizacija odnosa

 

Svaka korisnička porodica ima živopisnu životnu priču, a sa novoizgrađenim kućama ili stanovima počinje nova etapa u njihovim životima. Susreti sa korisničkim porodicama skoro pa uvijek su popraćeni emocijama oduševljenja povodom novog doma, te priličnim duhovitim opaskama kakve samo u BiH možemo čuti.

image
Nikola Injac se iz Srbije vratio u Grahovo

Državni projekt stambenog zbrinjavanja, u okviru Regionalnog stambenog programa u BiH, ima za cilj stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih lica koja su bez domova ostala od 1992. do 1995. godine. Ovaj zajednički program je rijedak primjer projekata koji podrazumijevaju regionalnu saradnju država Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Oslobođenje je već pisalo kako se Državni projekt stambenog zbrinjavanja u BiH realizuje kroz četiri potprojekta, za čije finansiranje su do sada potpisani sporazumi o grantu. U nastavku projekta, realizovat će se i dva nova višemilionska potprojekta. Ukupni iznos odobrenih grantova do sada iznosi 56,3 miliona eura, od čega se 7,7 miliona odnosi na državnu kontribuciju. Iz odobrenih sredstava, 2.492 stambene jedinice će biti izgrađene za 8.250 korisnika najugroženijih kategorija stanovnika, kažu nam u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Do sada je, u okviru potprojekata Državnog projekta stambenog zbrinjavanja, dovršeno ukupno 248 stambenih jedinica, a do kraja godine izvršit će se tehnički prijem i predaja korisnicima još 342 stambene jedinice. Do kraja 2017. godine planirano je svečano uručenje ključeva u zgradama izgrađenim u okviru Regionalnog stambenog programa u Foči (FBiH) i općini Pale-Prača. Tim povodom, petnaest stambenih jedinica bit će novi dom za raseljene porodice. U narednoj, 2018. godini, planiran je dovršetak ukupno 980 stambenih jedinica.

Već sada se vidi izuzetan napredak projekata, u smislu da je oko šezdeset posto od ukupnog broja izgrađenih kuća, odnosno stambenih jedinica useljeno, a oko dvadeset posto je u procesu povratka.

- Regionalni stambeni program nije samo za dobrobit raseljene populacije, već od njega korist ima region u cjelini, jer saradnja među partnerskim zemljama pomaže osnaživanje dobrosusjedskih odnosa, doprinosi pomirenju i većoj stabilnosti u regiji, kaže za naš list ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac.

image
Semiha Borovac: Jačanje dobrosusjedskih odnosa

Pitanje povratka na vlastita ognjišta ili efikasnije integracije u novom mjestu boravka je još aktuelno u regiji, što govori o neophodnosti jednog ovakvog programa, koji ima za cilj normalizaciju, prije svega, društvenih odnosa, te stvaranje podloge za svjetliju i ugodniju budućnost generacijama koje dolaze. O veličini i značaju ovog projekta govori i velika zainteresovanost i uključenost lokalnih zajednica u njegovu provedbu i realizaciju. Za rješavanje pitanja stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica, do sada je evidentirano ukupno 26.480 prijava na javne pozive raspisane u BiH u okviru RSP-a.

image
Foča: Uskoro uručivanje ključeva povratnicima

Prvi potprojekat (BiH1) odnosni se na isporuku građevinskog materijala za 20 porodica i pomoć u obnovi za 150 porodica po sistemu “ključ u ruke”. U okviru drugog potprojekta (BiH2) bit će izgrađeno 780 porodičnih kuća za povratak i lokalnu integraciju, a treći potprojekat (BiH3) se odnosi na stambeno zbrinjavanje po modelu neprofitno-socijalnog stanovanja, odnosno izgradnju stambenih zgrada, u okviru kojega će biti izgrađeno više od pet stotina stanova. Četvrti potprojekat (BiH4) podrazumijeva obnovu i izgradnju 480 porodičnih kuća za raseljene osobe i povratnike.

Domaće firme

 

Iz Ministarstva ističu da je Regionalni stambeni program jedan od najznačajnijih projekata za obnovu bosanskohercegovačkog društva, ali da njegova realizacija značajno utiče i na ekonomiju, gdje je dovoljno navesti već i sam podatak da su na tenderima za izvođače radova u svim dosadašnjim slučajevima odabrane domaće firme. Korak po korak, neki od najvažnijih problema u BiH, kao što je pitanje povratka, pronalaze svoj put do rješenja i poboljšanja cjelokupne situacije u državi.