loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Teme
Nema više intervjua za prijem u škole?
još 25 min. čitanja
nedjelja
17. Decembar 2017.

Nema više intervjua za prijem u škole?

0:30
Radi se o inicijativi sindikata Zeničko-dobojskog kantona, iz kojih poručuju da je odzvonilo samovolji direktora, koji su na konkursima vježbali mišiće
Nema više intervjua za prijem u škole?
Osnovna škola Meša Selimović u Zenici

U realizaciju slične inicijative krenuo je i Kanton Sarajevo, dok je u Tuzlanskom kantonu prepolovljen ljudski uticaj, jer je smanjen broj bodova za intervju

Skupština ZDK-a je na posljednjoj sjednici prihvatila inicijativu zastupnika Adela Sinanovića i podržala ideju sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja

U Zeničko-dobojskom kantonu je aktuelizirana mogućnost ukidanja intervjua prilikom zapošljavanja prosvjetnih radnika. Radi se o inicijativi Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture, a Skupština ZDK-a na posljednjoj sjednici prihvatila je inicijativu zastupnika Adela Sinanovića (SBB) i podržala ovu ideju.

Istinski prijatelji

- Intervju je bio još jedini modalitet uticaja ljudskog faktora na prijem radnika i mogućnost koruptivnog djelovanja komisije za intervjue. Imajući u vidu da je Zeničko-dobojski kanton lider u transparentnosti zapošljavanja i da je žalosno da to ne možemo primijeniti kod ostalih javnih preduzeća i ustanova, prema odlukama kantonalnog povjereništva donesenim prije šest mjeseci donijeli smo odluku o inicijativi za ukidanje intervjua, kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK-a.

image
Selvedin Šatorović, predsjednik sindikata obrazovanaj u ZDK I Federaciji/Muhamed Tunović

Dodao je kako postoje određeni otpori pojedinih direktora škola, koji žele na neki način ostaviti mogućnost uticaja na to ko će dobiti posao. Imajući u vidu da škole nemaju račune i nemaju mogućnost nekih drugih malverzacija, veli, ostaje im još samo da manipulišu tokom prijema kandidata.

- Žalosno je da isti ti direktori potenciraju raspisivanje konkursa za rad na određeno vrijeme i to na duži period od deset i više godina, što nije nimalo dobro. Ukoliko su zaista prijatelji prosvjetnih radnika, onda školski odbori zajedno sa direktorima trebaju za ta radna mjesta raspisati prijem na neodređeno radno vrijeme. Imali smo više od 800 pozicija raspisanih tokom ljetnih konkursa. Mislim da je barem polovina od tih pozicija mogla biti raspisana na neodređeno vrijeme, istakao je Šatorović.

Najveći otpor, po riječima Šatorovića, dolazi iz općine Visoko, tačnije predsjednika Aktiva direktora “koji nije uspio naplatiti prekovremeni rad od Ministarstva, koji je pisao za rad u tim komisijama”. Sindikat je stao uz resorno ministarstvo, u odluci da se ne isplaćuje prekovremeni rad u takvim komisijama a, tvrdi Šatorović, kao odmazda je krenuo pritisak na radnike da se moraju pobuniti protiv inicijative.

Da rade pravi posao, tvrdi Šatorović, pokazuje primjer i da je u realizaciju slične inicijative krenuo i Kanton Sarajevo, da je u Tuzlanskom kantonu već napola prepolovljen ljudski uticaj jer je smanjen broj bodova koje su davale određene komisije prilikom bodovanja intervjua, te da će ostali kantoni slijediti ovaj primjer.

Đevad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture ZDK-a, za Oslobođenje kaže da je intervju samo jedna stavka odluke o kriterijima za prijem radnika u osnovne i srednje škole.

image
Dževad Hadžić, predsjednik sindikata srednjeg i visokog obrazovanja

- Kod donošenja kriterija, Sindikat nije bio za intervjuisanje, jer se time otvara mogućnost za subjektivno ocjenjivanje, a što može kandidate dovesti u neravnopravan položaj. Ima dovoljno drugih kriterija koji mogu odrediti sve parametre bitne za prijem radnika. Gdje je ljudski faktor uključen, postoje mogućnosti subjektivnog djelovanja. Imamo iskustva gdje je intervju zloupotrebljavan da bi se eliminisali kandidati koji po drugim kriterijima imaju prednost. Onda se na intervjuima ljudima namjerno umanjuju bodovi, da bi neki drugi kandidati dobili više bodova i posao. Zato smatramo da intervju treba ukinuti, jer on samo ometa transparentno nekoruptivno zapošljavanje, naglasio je Đevad Hadžić.

Poslanik Sinanović nam kaže da je dobio podršku sindikata. Shvatio je, veli, da se ogromne malverzacije vrše prilikom zapošljavanja prosvjetnih radnika, te da se najveće prevare rade upravo prilikom intervjua i raspodjele bodova.

image
Adel Sinanović, zastupnik u skupštini ZDK/Muhamed Tunović

- Članovi školskih odbora utiču na izbor. Bio sam svjedok kako se to radi. Tražimo da se bira pošteno, da se ukine intervju. Neće se više prosvjetni radnici opterećavati time da hodaju od škole do škole, da se prijavljuju na 20-30 konkursa... To je ogroman trošak za ljude, rekao je Sinanović, dodavši kako očekuje pozitivan odgovor kantonalnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Istakao je i da će sutra, na novoj sjednici Skupštine ZDK-a, pokrenuti inicijativu kojom će tražiti od pomenutog ministarstva da raspiše više od 500 konkursa za posao na neodređeno radno vrijeme upravo u prosvjeti.

- Ima prostora za to. Sramotno je da kanton kakav je naš prošle godine raspiše više od 800 konkursa na određeno radno vrijeme za prosvjetne radnike, poručio je Sinanović.

A upoznavanje?

Mensur Sinanović, kantonalni ministar obrazovanja, kazao je da postoji jasna konkursna procedura za zapošljavanje u školama koja predviđa javno i transparentno oglašavanje potrebnih radnih mjesta, te da je u sklopu konkursne procedure predviđen intervju. Rekao je da postoji prijedlog sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja da se taj intervju ukine.

image
Mensur Sinanović, ministar obrazovanja nauke kulture i sporta u ZDK

- Kao ministar smatram da bi ipak trebao da ostane intervju, jer treba vidjeti koga zapošljavamo u školi. Sindikat smatra da intervju nije dao rezultate. Postoji, istina, mogućnost subjektivnog davanja bodova kandidatima. Na intervjuu se daju ukupno tri boda. Ostali bodovi se dobijaju na osnovu predate dokumentacije kandidata. Sindikati su reprezentativni predstavnici naših 5.300 zaposlenih i, ako budu insistirali na ukidanju intervjua, ja ću poštivati većinu, s tim da mislim da treba modifikovati intervju na drugi način. Svugdje u svijetu je praksa da se prilikom zapošljavanja i uvođenja u posao treba upoznati sa kandidatima. A intervju je jedini način za to, istakao je ministar.

Šatorović, pak, tvrdi da ukidanjem intervjua za zaposlenje u školama prosvjetni radnici, kao jedan od najsvjesnijih dijelova ovog društva, žele dati doprinos jačanju borbe protiv korupcije. A sama borba protiv korupcije je jačanje države Bosne i Hercegovine.