loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Teme
Unuk za djeda, djed za babu, eto diplome!
još 25 min. čitanja
četvrtak
11. Januar 2018.

Unuk za djeda, djed za babu, eto diplome!

0:30
Studentica je posvjedočila da je dala pare za ispit, profesorica je posvjedočila da je znala. Da li je to dovoljno da se gurne glava u pijesak?
Unuk za djeda, djed za babu, eto diplome!
Medicinski fakultet u Sarajevu: Ko prodaje ispite iz anatomije?

Dr. Izetu Hočku je nejasno da se može ekspresno završavati Medicinski fakultet ili uz rad: “Kako očekivati kvalitet?”

O svim ovim elementima neetičkih i neakademskih pojava trebalo bi progovoriti na etičkom savjetu i na Senatu Univerziteta, kaže Serdarević

Rektor UNSA prof. dr. Rifat Škrijelj kaže da od 1. oktobra 2016. godine do sada ni on niti službe Univerziteta nisu zvanično dobile nijednu prijavu, pa ni anonimnu, o pojavi da je neko za novac polagao ispit. A kada su u pitanju sudski procesi iz kojih proizlazi da su takve pojave ipak postojale, rektor ih najoštrije osuđuje.

“Ukoliko se dokaže da je neko od akademskog osoblja pokušao na taj način ostvariti svoje namjere, bit će najoštrije sankcionisan, u skladu sa pravilima akademske zajednice”, kaže prof. Škrijelj, prisjetivši se da je pred odmore u 2017. ipak stigla takva prijava sa jednog fakulteta:

“U komunikaciji s dekanom fakulteta, izričito sam tražio da se o tome upoznaju nadležne institucije u KS-u. Ne bih govorio o kome se radi. Sve dok se ne dokaže krivica, niko nije kriv. U konkretnom slučaju je bilo indicija da ima krivnje i tražio sam da se to procesuira. Ukoliko dobijemo dokaz da se to dogodilo i sudska presuda to potvrdi, svakako da će te osobe pored sudske kazne trpjeti i posljedice u akademskoj zajednici. Dok sam rektor, nedodirljivih neće biti”, tvrdi prof. Škrijelj.

Prema onome što se čulo u sudnici Općinskog suda u Sarajevu, jedna osoba je na Medicinskom fakultetu UNSA ispit iz anatomije položila posredovanjem osoba koje su primile novac.

Iako se i na ovom ročištu, i na ranijem, na kojem je svjedočila profesorica Almira Lujinović, tvrdilo da je djevojka posjedovala znanje, ostala su u zraku da vise brojna pitanja.

Ko će nas liječiti

Podsjećamo, studentica Mirveta Pervan je svjedočila da je dala 5.500 KM za položen ispit iz anatomije, a kako se to organizovalo, ispričao je njen momak Alen Šabanija: novac je odnio Veziru Herendi, on svome badži Samiru Gazapu, a ovaj Safetu Bibiću, jednom od optuženih u aferi poznatoj kao Zukić i ostali, kojima se sudi za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Za pretpostaviti je da već samo pominjanje visokoškolske institucije u ovom kontekstu nije poželjno i da podrazumijeva komentar, prije svega rukovodećih tog fakulteta.

Jer, priče, najčešće, rekla-kazala o tome da je ne samo za ispite na tom fakultetu nego i za upis poznat cjenovnik, ovim ulaskom u sudnicu dobivaju ozbiljnu, opasnu dimenziju. Ko će to nas liječiti?

image
Rifet Škrijelj, rektor

“Ne znam šta je bilo u sudnici. Niti sam tamo ja boravila, niti bilo ko drugi s Fakulteta, pa ne bih ništa ni komentarisala, pogotovo to što piše u novinama”, rekla nam je dekanesa Medicinskog fakulteta prof. dr. Semra Čavaljuga, napominjući da od 22. novembra, otkako je na toj funkciji, nikakva informacija o nezakonitim radnjama nije do nje došla.

“Niti je bilo ikakvih prijava”, ističe dekanesa, dodajući da ona, kao dugogodišnja nastavnica Fakulteta takve postupke (kupovinu ispita, op. a.) smatra nepriličnim. No, podsjeća i na princip da sve dok se ne dokaže nečija krivica, on nije kriv i zato misli da bi trebalo prepustiti nadležnim organima da kažu svoje. “Ako se ustanovi da se postupalo neakademski, da ne upotrebljavam neki drugi izraz, onda postoje zakonski odgovori za tu situaciju”, govori Čavaljuga.

Došla ujutro i položila

Šefica katedre anatomije prof. dr. Amela Kulenović, bivša dekanesa koju je rektor Univerziteta suspendovao pomenutog 22. novembra, pristala je kratko razgovarati, ne za javnost. Pa, iako je spomenuta u svjedočenju studentice Pervan, koja je, objašnjavajući kako je protekao sporni ispit, rekla da je sve bilo OK dok nije došla do desetog pitanja.

“Kod mene je nastupila blokada. Prof. Lujinović je rekla da bez toga ne mogu položiti. Zamolila sam je da dođem ujutro, a ona je rekla da to niko ne radi. Onda sam joj rekla da to radi šefica katedre (prof. Kulenović, op. a) te je ona otišla da je pita. Kada se vratila, rekla je da može. Došla sam ujutro i položila ispit”, rekla je u sudnici Pervan, a prof. Kulenović u našem nezvaničnom razgovoru je, osvrćući se na polaganje iz dva dijela, istakla da ona to nikada ne radi i da uvijek savjetuje saradnike da to ne čine.

Za prof. Almiru Lujinović nam je rečeno da je na godišnjem odmoru, a tokom svjedočenja u sudnici je potvrdila da ju je Safet Bibić nazvao, te joj je rekao da bi trebala pripaziti studentkinju Pervan, “kćerku od sestre profesora Kapidžića”.

Profesorica je rekla da je studentkinja bila nervozna, da je na neka pitanja dobro odgovarala, ali da jedan nije znala i, kada joj je kazala da bez toga ne može proći, studentica je počela plakati i prof. Lujinović je napravila izuzetak. Rekla joj je da dođe drugi dan na ispit.

Prof. Lujinović u svome svjedočenju nije, dakle, spominjala konsultaciju s prof. Kulenović, kako je tvrdila studentica, koja je drugi dan položila ispit.

Prof. Lujinović je rekla i to da se čula s Bibićem te da mu je kazala za položeni ispit. Potvrdila je da je i ranije bilo intervencija oko polaganja ispita, ali da to na nju ne djeluje. Kazala je da ne bi pustila ni rođeno dijete ukoliko ne pokaže dovoljno znanja. Inače, tek kada su je kontaktirali iz Tužilaštva, rekla je prof. Kapidžiću da se Bibić pozvao na njega, a profesor je bio zatečen.

Svi studenti medicine, njih 15-ak, kojima smo se obratili, istakli su da ništa ne znaju o prodaji ispita. Niko nije ni čuo za slučaj o kojem je ovdje riječ. Tek diplomirana studentica je primijetila da se o “štelama” govorilo vrlo rijetko, uzgredno.

“Naš fakultet je težak, zaroviš se u gradivo i više ništa ne znaš, niti te zanima”, rekao nam je član Studentskog vijeća s Medicine, pristajući govoriti anonimno.

Ništa bez dokaza

“Samo su neke priče dolazile do mene, pominjala se i profesorica koja nije više na Fakultetu, a kod koje se mogao kupiti ispit. Za ovaj slučaj saznao sam iz medija. Ako je sve to istina, postoji potreba za oglašavanjem Studentskog vijeća”, kaže nam anonimni student, a predsjednik Studentskog parlamenta UNSA Merim Serdarević razumije zbog čega studenti ne žele pričati: “Ne možete nikoga optužiti bez dokaza, bilo bi neodgovorno, i neozbiljno”, smatra Serdarević.

image
Merim Serdarević: Teško je govoriti bez dokaza

Škrijelj kaže da Vlada KS-a ima formiran tim za suzbijanje korupcije: “Pokrenuta je inicijativa suradnje s UNSA, pa ćemo uskoro imati i određene aktivnosti. Juče sam potpisao jednu prilično obimnu informacija za taj tim o svim imenovanim zvaničnicima u strukturama i tijelima UNSA kako bi ti ljudi bili provjereni i kako bi se u periodu pred nama vrlo ozbiljno uhvatili ukoštac s tim pojavama”, ističe prof. Škrijelj.

Prema onome što smo čuli od doktora s kojima smo ovim povodom razgovarali, taj tim bi mogao imati posla 24 sata. Dr. Srećko Đikić, koji je zbog anatomije ponavljao godinu, kaže da je danas najvažnije da se neko uhvati u činjenju djela, a ne da li je, recimo, ispit kupljen. Njemu je znakovito to polaganje u dva dijela: “Mi bismo ulazili svi u kabinet i niko ne bi izašao dok svi ne bismo bili ispitani”, kaže dr. Đikić, a dr. Zlatan Hrelja tvrdi da je bilo koji vid podmićivanja, u vrijeme njegovog studiranja, bila nemoguća misija.

“Ali, koliko god danas nedostajali profesori poput mojih, kao što su dr. Aleksandar Sabovljev, dr. Radivoj Milin, dr. Hajrudin Hadžiselimović, tri ‘himalajska vrha’, ne smijemo prihvatiti nijedan razlog za opravdanje nekog od ovih nedoličnih akademskih i nemoralnih postupaka. To je lopovluk i tako se to uvijek zvalo”, navodi dr. Hrelja.