loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Teme
Uštede za državu, ne i za pacijente
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
17. Juli 2017.

Uštede za državu, ne i za pacijente

0:30
Na snagu je stupio Pravilnik, ali građani neće osjetiti uštede na lijekovima, jer su neki od njih, poput analgetika i antipiretika, čak poskupjeli
Uštede za državu, ne i za pacijente
Šabaredžović: Proizvođači povisili cijene

Pravilnik je stupio na snagu, država će platiti za lijekove oko 30 miliona manje na godišnjem nivou i ništa mimo toga, tvrdi Šabaredžović

Inspektorat Agencije za lijekove BiH nema nadležnost da kontroliše maloprodaju, odnosno apoteke

Nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH objavila maksimalne veleprodajne cijene lijekova na bh. tržištu, koje su stupile na snagu 1. juna, građani se žale da lijekovi nisu jeftiniji, a farmaceuti tvrde da se, zbog pogrešnih informacija u javnosti, suočavaju sa optužbama za malverzacije i ekstra profit, kao i sa očekivanjima pacijenata da će u apotekama zateći znatno jeftinije cijene lijekova.

Marža i PDV

Predsjednik Kantonalne farmaceutske komore Sarajevo prim. mr. ph. spec. Mirsad Šabaredžović pojašnjava da se Pravilnik koji je stupio na snagu isključivo odnosi na cijene lijekova koji idu na recept, dok se ne odnosi na većinu lijekova koje građani kupuju u slobodnoj prodaji.

- Tu postoji slobodno formiranje cijena i proizvođači su te cijene uglavnom povisili. Istina, došlo je do određenog sniženja cijena za lijekove koji idu na recept, a koje plaća država preko zavoda zdravstvenog osiguranja. Po svim farmakoekonomskim pokazateljima, ta sniženja se kreću između deset i 14 posto globalno, tako da su uštede na nivou države 30 posto. Međutim, ušteda za građane koji kupuju lijekove nema. Znači, ovim štedi država, a ne pacijent. Lijekovi koje građani kupuju, odnosno oni koji ne podliježu Pravilniku su nažalost poskupjeli, poput raznih analgetika i antipiretika, pojašnjava Šabaredžović.

Tvrdi da apoteke, sve i da hoće, ne mogu stvarati nikakav ekstra profit niti vršiti bilo kakve malverzacije, budući da one od veledrogerija dobivaju cijene na koje se dodaje maloprodajna marža i obračunava PDV od 17 posto.

- Nažalost, spadamo u četiri zemlje u Evropi gdje je ovoliki PDV. Ponavljam, Pravilnik jeste stupio na snagu, država će platiti za lijekove oko 30 miliona KM manje na godišnjem nivou i ništa mimo toga. Ja odgovorno tvrdim da apoteke nikad nisu bile u težem položaju. Najgore u ovoj zemlji je što se na vrlo kompetentna mjesta postavljaju vrlo nekompetentni ljudi, zaključio je Šabaredžović.

Da su određeni lijekovi poskupjeli, potvrdili su nam i u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Stručna savjetnica za osiguranje kvaliteta u Agenciji Jelena Aničić kazala je da su najveći fondovi zdravstvenog osiguranja u BiH već implementirali veleprodajne cijene. FZO RS-a je listu lijekova koji se izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja ažurirao u skladu sa podacima Agencije o maksimalnim veleprodajnim cijenama lijekova i nova lista je u primjeni od sredine juna. Fond zdravstvenog osiguranja KS-a je također ažurirao svoje liste. Fond zdravstvenog osiguranja distrikta Brčko je ažurirao liste lijekova i početak primjene je bio od 1. jula.

image
Iz Agencije imaju saznanja da su neki lijekovi iz ove grupe poskupjeli (acetilsalicilna kiselina, paracetamol...)

A i B lista

- Očekujemo skoru implementaciju novih cijena i od federalnog Ministarstva zdravlja i preostalih kantonalnih fondova u BiH, kazala je Aničić.

Kada je u pitanju percepcija javnosti, iz Agencije obrazlažu da se Pravilnikom uređuju prvenstveno veleprodajne cijene lijekova za koje je pacijentu potreban ljekarski recept.

- Što se tiče lijekova koji su na listama fondova zdravstvenih osiguranja u BiH, ako je lijek na listi A fonda, pacijent nema uvid da je lijek pojeftinio, jer ga je i ranije dobivao na recept, besplatno ili uz minimalnu doplatu, odnosno participaciju. Ako je cijena određena Pravilnikom niža, pacijent će i dalje dobivati taj lijek besplatno ili uz participaciju, ali fond će implementacijom nove cijene imati uštede. U slučaju pojeftinjenja lijeka sa liste B, za lijekove za koje pacijenti plaćaju 50 posto cijene lijeka, uštedu će imati i pacijenti i fond zdravstvenog osiguranja. Tu pacijenti mogu očekivati uštedu. Na cijenu lijekova koje pacijenti mogu uzeti bez preporuke ljekara, odnosno za samoliječenje, ovaj pravilnik ima uticaj samo u dijelu koji se tiče visine maksimalne veleprodajne marže. Imamo saznanja da su neki lijekovi iz ove grupe poskupjeli (acetilsalicilna kiselina, paracetamol...), kažu nam u Agenciji.

Ističu da nadzor nad primjenom Pravilnika ima Inspektorat Agencije za lijekove, koji kontroliše proizvođače i veleprometnike lijekovima, ali nema nadležnost da kontroliše maloprodaju, odnosno apoteke.

Jedna od stručnih saradnica u call centru JU Apoteke Sarajevo, prim. dr. Alma Mehić napominje da su aktivnosti o pitanju implementacije cjenovnog usaglašavanja uredno završene u ovoj javnoj ustanovi. Od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a su dobili dodatne instrukcije o pitanju usaglašavanja cijena sa esencijalne liste, jer su Apoteke Sarajevo u sistemu e-recepata.

Smanjena dobit

- Kada se radi o sniženju cijena lijekova sa esencijalne liste lijekova, to znači da ako pacijent ima zdravstveno osiguranje, odnosno zavod zdravstvenog osiguranja refundira cijenu lijeka, korisnik ne plaća ili djelimično plaća lijek, tako da navedeno sniženje neće imati veći značaj. Uštede će se očitovati u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS-a, koji vrši refundiranje, ističe Mehić.

Dodaje i da, što se tiče lijekova koji spadaju u grupu OTC lijekova, odnosno onih kojima je odobren način izdavanja bez ljekarskog recepta, takvi lijekovi ne podliježu cjenovnom sniženju. Poručuje da JU Apoteke Sarajevo nemaju nikakav ekstra profit, “posebno jer se radi o sniženju cijena lijekova, a to ima za posljedicu smanjenu ukupnu finansijsku dobit na nivou ustanove”.

Slični tekstovi po tagovima