loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Kultura
115 godina od osnivanja HKD-a Napredak
još 25 min. čitanja
srijeda, 13. Septembar 2017.

115 godina od osnivanja HKD-a Napredak

Suradnja dviju ustanova ima bogatu povijest

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Hrvatsko kulturno društvo Napredak priredili su u predvorju Knjižnice i otvorili izložbu Napretkovih izdanja od 1990. do 2015, kojom se obilježava 115 godina od osnivanja Napretka.

image
Sa otvaranja izložbe u Zagrebu / HKD Napredak

Volonterski rad

 

- Izložba je plod ugovora o suradnji koji su prošle godine potpisale ove dvije institucije, kazala je prilikom otvaranja izložbe glavna ravnateljica NSK-a dr. Tatijana Petrić.

image

- Suradnja naših dviju ustanova ima bogatu povijest te je nezahvalno navoditi kronologiju našeg prijateljstva, ali je uvijek lijepo istaknuti da je upravo na ovom mjestu 2002. godine obilježena i stota obljetnica Napretkova postojanja, kazala je Petrić, dodajući kako je značaj Napretka za hrvatski narod i zajednicu općenito iznimno važan zbog čuvanja identiteta, promicanje hrvatske kulture i jezika, a poglavito stipendiranju mladih.

Predsjednik HKD-a Napredak mons. prof. dr. Franjo Topić osvrnuo se na proteklih 27 godina otkako je Napredak obnovio svoj rad.

image
Izložba i katalog nastali su iz fundusa Napretkovih izdanja

- Napredak je uradio puno i više nego što može i što treba, jer se naš rad temelji na volonterskom radu. Ova izložba pokazuje samo dio onoga što Napredak radi. Naravno, sve se može uraditi i bolje i više, ali nesumnjivo bi identitet hrvatskog naroda bio siromašniji da nije Napretka i našega rada, naglasio je Topić.

image
Autor izložbe je dr. Ivan Kosić

Autor izložbe dr. Ivan Kosić rekao je da je ova izložba, kao i prigodni katalog koji je tiskan, nastala od fundusa Napretkovih izdanja koja se nalaze u NSK-u.

Napretkovi stipendisti

 

U glazbenom dijelu programa nastupio je trio Il Gdae, koji čine dvije bivše Napretkove stipendistice Lara Silvestri Valdevit i Iva Kralj, te mladi čelist Noel Silvestri Valdevit.

image
U glazbenom dijelu programa nastupio je trio Il Gdae

Izložba, čiju je organizaciju financijski podržalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, bit će otvorena do 29. rujna.