loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Kultura
BHFF: Zlatne jabuke Zeki i "Žabi" u New Yorku
još 25 min. čitanja
ponedjeljak, 16. April 2018.

BHFF: Zlatne jabuke Zeki i "Žabi" u New Yorku

Ademir Kenović u New Yorku predstavio film "Žaba"

U New Yorku završio je Bosanskohercegovački filmski festival, a najuspješnijim dodijeljene su Zlatne jabuke, nagrade žirija BHFF-a. Pobjednike ovogodišnjeg filmskog festivala izabrao je žiri koji su činili naučnica Jasmina Husanović, ilustrator i autor Mirko Ilić i kustosica Ana Janevski.

Film "Žaba", u režiji Elmira Jukića, producenta Ademira Kenovića osvojio je Zlatnu jabuku za najbolji igrani film. Žiri je obrazložio da "energija koju ovaj film odražava i oduševljava, majstorsko je nijansiran u ritmu svoje naracije, kao i u suptilnom odigravanju likova koji hvataju gledatelja i preoblikuju ga kroz ovu životnu dramu. "Žaba" zarobljava publiku na način da je iskupljuje što rezultira dubokim vezama sa pričom i njenim protagonistima".

Kineski zid

Glumac Emir Hadžihafizbegović dobio je Zlatnu jabuku za najbolju glumačku izvedbu za ulogu Zeke u filmu "Žaba", Elmira Jukića. Žiri potvrđuje da je u pitanju "jednoglasna odluka o ovoj nagradi, što je pokazatelj vrhunske kvalitete glumca Emira Hadžihafizbegovića. Hadžihafizbegović u ulozi Zeke predstavlja nam osvjetljujući emotivan, tmurno uznemiren, istinsko privlačan lik koji nas tjera da suosjećamo sa njegovim životnom pričom, problemima, i sa njegovom bezkompromisnom i uznemirujućom humanosti".

image
Emir Hadžihafizbegović u New Yorku

Najboljim kratkim filmom proglašen je "Kineski zid" Aleksandre Odić, koji govori da "naslijeđe sukoba iz '90. vreba u pozadini porodice na selu u Bosni, a priča se razvija kroz perspektivu djevojčice Maje. Žiri je obrazložio nagradu riječima: "Kineski zid ostavlja dubok utisak s poezijom svakodnevnog života i lirskim slikama života žena različitih generacija. Pogledi između glavnih protagonista otkrivaju njihova složena, neizdana osjećanja na način koji je zaista izvanredan u kinematografkom izražaju".

Samira Kameli i Sajra Subašić osvojile su nagradu žirija BHFF-a, Zlatnu jabuku za najbolji dokumentarni film "Biti daleko". Rediteljice dokumentuju izbeglički centar u Bosni. Nakon što im je odbijen ulaz, snimaju centar iz daleka, razmišljajući o životima ljudi u centru, kakva im se pomoć pruža i bolne okolnosti koje su ih dovele na to mjesto.

Iz žirija ističu da "kroz intrigantnu i novu antidonormantnu perspektivu, film nas tjera da razmišljamo etički o linijama isključivanja i segregacije izbjeglica, a također postavlja pitanje brutalizacije bh. društva koje, uprkos novijoj historiji rata i masovnom egzilu, više se ne identifikuje sa stradanjem onih koji su izgubili sve".

2 nagrade

Specijalna nagrada žirija BHFF-a, kao i Zlatna jabuka nagrada publike za najbolje filmsko ostvarenje, dodjeljene su režiseru Alen Drljeviću za film "Muškarci ne plaču". Ovaj film obuhvata moralnu neizvjesnost i posljedice vremena na bolne uspomene dok istražuju teme etničkog sukoba i uticaj, fizički i emocionalni, koji rat ostavlja na veteranima. Žiri potvrđuje da "postoji dio društvenog života oko nas koji moramo učiniti vidljivim a koji je teško napraviti vidljivim. Kriza PTSP-a kod muškaraca u posljeratnoj BiH tema je koja je tek počela da se razmatra i raspravlja, posebno u vezi sa traumatizacijom veterana i njegovim ratnim implikacijama. Ovaj film čini ogroman korak u tom pravcu".

image
Muškarcima Alena Drljevića dvije nagrade u New Yorku

Najnovije