loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Kultura
BiH postala članica UNESCO-va Komiteta za svjetsku baštinu
još 25 min. čitanja
utorak, 14. Novembar 2017.

BiH postala članica UNESCO-va Komiteta za svjetsku baštinu

Glasanja su i odluka danas doneseni u Parizu

Bosna i Hercegovina je na današnjem zasjedanju Generalne konferencije UNESCO-a i na zasjedanju članica Konvencije iz 1972. u Parizu, a nakon kandidature za članstvo, i zvanično postala jedna od 21 članice Komiteta za svjetsku baštinu u slijedeće četiri godine, saznajemo od Siniše Šešuma, šef Ureda UNESCO-a u BiH, što znači da su prepoznati svi napori BiH na zaštiti kulturnog naslijeđa i samim tim da ima i "znanje i što je najvažnije da BiH posjeduje ljude koji mogu participirati u radu Komiteta".

Predsjedništvo BiH pozdravilo je današnju odluku generalne skupštine zemalja ugovornih strana Konvencije za svjetsku baštinu o izboru BiH za članicu Komiteta, izrazivši zahvalnost svim zemljama koje su podržale njen izbor.

"Uvjerni smo da će posvećenost očuvanju i obnovi kulturne baštine koju smo do sada pokazali, činiti Bosnu i Hercegovinu predanom članicom Komiteta za svjetsku baštinu. Glavni cilj Bosne i Hercegovine, kao člana ovog tijela, bit će zaštita i promoviranje Konvencije o svjetskoj baštini kao najvažnijeg globalnog instrumenta za prenošenje svjetske kulturne baštine budućim generacijama", navedeno je u saopćenju za javnost Predsjedništva BiH povodom izbora naše zemlje u UNESCO-v Komitet za svjetsku baštinu.