loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Film
64. Pulski film festival: Počelo je "Lavinom" bez lavine
još 25 min. čitanja
ponedjeljak, 17. Juli 2017.

64. Pulski film festival: Počelo je "Lavinom" bez lavine

Matija Sculac/PFF / Ekipa filma "Naša svakodnevna priča" u Puli/Matija Sculac

Početak najstarijeg filmskog festivala u regionu - Pulskog, gotovo je nemoguće zamisliti bez velikog vatrometa. Tako ni svečano otvaranje Pule '17, u subotu 15. jula, nije moglo proći bez njega.

Ako se tome doda podatak da je festival svečano otvoren jednom komedijom, onda se može reći da je najveći dio publike u Vespazijanovoj Areni, kojem je u prvom planu prijatan ugođaj, trebao doći "na svoje".

Ipak, to u potpunosti nije bio slučaj, jer film koji je otvorio festival – "Lavina" Stanislava Tomića ("Jozef") je jedna sasvim neobična "komedija" u kojoj ni samom reditelju nije bilo do kraja jasno šta bi trebalo biti njegovo djelo. Siže je sljedeći: glavna ličnost filma – Franjo je nestao u lavini. Za sobom je ostavio dvije supruge i dvije kćeri. Kad se Franjo vrati iz mrtvih kako bi porodici objavio da je postao homoseksualac, to pokreće lavinu neočekivanih događaja...

Sve je u "Lavini" u znaku haosa, a u njoj ni nema prave lavine, koju je glavna ličnost samo izmislila, da bi "prikrila" svoju naglu promjenu indentiteta. Čini se da ni tumačima glavnih uloga: Stojanu Matavulju, Robertu Ugrini, Kseniji Martinović, Ani Maraš Haramandar, Sari Stanić, Nini Violić i Žarku Radiću, nije bila jasna osnovna rediteljska zamisao, a i kako će, kad to nije bio slučaj ni sa samim rediteljem Stanislavom Tomićem?

image
Matija Sculac/PFF Ekipa filma "Naša svakodnevna priča" u Puli/Matija Sculac

Nakon dvije godine od uspješne premijere na Sarajevo Film Festivalu i "turneje" po brojnim svjetskim smotrama sedme umjetnosti, film "Naša svakodnevna priča" naše rediteljke Ines Tanović, prikazuje se i ovdje u Vespazijanovoj Areni na Puli '17. Pred projekciju je rediteljka Tanović, posebno naglasila da joj je jako drago da će njen dugometražni prvenac vidjeti publika u Vespazijanovoj Areni, o čemu je samo sanjala, kad je kao djevojčica, kao kći afirmisanih filmskih umjetnika, tu boravila.

Inače, na 64. filmskom festivalu u Puli, koji se održava od 15. do 22. jula, bit će prikazan za ovu smotru sedme umjetnosti do sada, rekordan broj od 170 filmova, na šest različitih lokacija, i to, pored Vespazijanove Arene, i u kinu Valli, Istarskom narodnom kazalištu, Ambreli, Portarati i Circolu.

Treba posebnom istači specijalni program 64. filmskog festivala u Puli – malu retrospektivu filmova, posvećenu jednom od najboljih hrvatskih reditelja Antonu Vrdoljaku. Tako ce biti prikazana njegova djela rađena na osnovu poznatih literarnih predložaka: "Glembajevi" (1988.), "Karneval, anđeo i prah" (1990.), "Kiklop" (1982.) i "Mećava" (1977.), ali i bez Vrdoljakovih izuzetno vrijednih sineastickih ostvarenja "U gori raste zelen bor" i "Kad čujes zvona".

DUŠKO DIMITOVSKI