loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Film
Nepoznata prošlost: Victoria i Abdul
još 25 min. čitanja
nedjelja, 14. Januar 2018.

Nepoznata prošlost: Victoria i Abdul

Kraljica Victoria i Abdul Karim, fotografija iz 1885. godine / Rights Managed

Septembra prošle godine počelo je prikazivanje filma “Victoria i Abdul” režisera Stephena Frearsa u kome glavne uloge igraju Judi Dench (kraljica Victoria) i indijski glumac Ali Fazal (Abdul Karim). Film je baziran na knjizi “Victoria and Abdul: The True Story of the Queen’s Closest Confidant” (Victoria i Abdul: istinita priča o Kraljici i njenom najbližem pouzdaniku) koju je objavila kuća The History Press 2010. godine. Autorica knjige je Shrabani Basu, publicista iz Indije sa boravkom u Londonu.

Jelovnik

Victoria iz naslova knjige i filma je kraljica Victoria koja je vladala u periodu 1837-1901. godine. Ona je drugi britanski monarh po dužini vladanja, nakon kraljice Elizabethe II. Njena vladavina je bila obilježena velikom kulturnom ekspanzijom, napretkom nauke, industrije i komunikacija. Od 1876. godine bila je carica Indije.

Abdul iz naslova knjige i filma je indijski musliman Abdul Karim iz Agre, skromni zatvorski činovnik, koji je sa svoje 24 godine bio poslan za kraljičin zlatni jubilej 1887. godine da bude njen egzotični sluga. Između kraljice i njenog indijskog sluge razvilo se prijateljstvo koje je rezultiralo kraljičinim interesom za Indiju, njene narode i jezike. Abdul Karim je uskoro postao kraljičin savjetnik i učitelj urdu jezika (Munshi). O tome svjedoče 13 knjiga kraljičinih zapisa iz trinaestogodišnjih lekcija o urdu. Kraljica je u znak zahvalnosti namjeravala da Abdul Karimu da stepen viteza (sir), ali je to gotovo dovelo do pobune dvora. Čak i najbliži saradnici su prebacivali kraljici zašto ima muslimanskog savjetnika kada je ona ustavni poglavar Engleske crkve.

image
“Victoria i Abdul”, film iz 2017. godine

Kraljica Victoria je bila ponesena Abdul Karimovim pričama o Indiji, njenim ljudima, običajima i hrani. Curry je bio svakodnevno na njenom jelovniku, a po kraljičinoj želji iz Indije je dobavljen i mango, o kome je Abdul Karim pričao. Po kraljičinoj naredbi, iz Indije je u Englesku došla i Abdul Karimova porodica. Sve se promijenilo kada je kraljica umrla 1901. Novi kralj Edward VII nije imao interes za indijskog učitelja na dvoru, te je Abdul Karim sa porodicom poslan kući. Svi dokumenti koju su govorili o njegovom prijateljstvu sa kraljicom su uništeni, a kraljičini dnevnici editovani. Abdul Karim je umro u Agri 1909. godine.

Shrabani Basu je otkrila priču o Abdul Karimu vršeći istraživanje o historiji currya. Pronašla je Abdul Karimov zapušteni mezar u Agri i onda tragala za njegovim rođacima. On nije imao djece, a njegovi rođaci su napustili Agru nakon podjele Indije 1947. godine. Basu ih je našla u Karachiju, a kod njih Abdul Karimove dnevnike.

Dnevnici

Ti dnevnici su pokazali istinu o kraljičinom muslimanskom savjetniku koga su zapadni izvori prikazivali kao nekoga ko je manipulisao kraljicom radi svojih interesa. Basu je odmah pripremila drugo revidirano izdanje knjige 2011. godine, na osnovu kojeg je snimljen film.

Priča o Victoriji i Abdulu je priča o prijateljstvu koje nadilazi rase, klase i religije. To je priča o kršćanskim kraljevima koji uče jezik muslimanskih vladara Indije i predstavljaju Evropu u vremenu kada je ona “voljela islam”.