loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Film
"Scream for me Sarajevo" na turneji
još 25 min. čitanja
srijeda, 14. Mart 2018.

"Scream for me Sarajevo" na turneji

Film o Bruceovom koncertu iz '94. tokom opsade Sarajeva biće prikazan u odabranim kinima

Sjajna vijest obasjala je Facebook zajednicu prije nekoliko dana. Naime, na zvaničnoj stranici metal benda Iron Maiden objavljeno je da film Tarika Hodžića "Scream for me Sarajevo" kreće na svjetsku turneju. Bilo je izvjesno da će se to desiti i ranije, ali kada vam Iron Maiden učini takvu čast, to je onda nešto posve drugo.

Film je prije dvije godine doživio svjetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu i od tada oduševljava publiku širom planete, ali ne kroz klasičnu distribuciju, nego samo preko festivalskih programa i specijalnih projekcija. To se sada potpuno mijenja, jer je bosanskohercegovačka produkcijska kuća Prime Time, s direktorom i producentom Adnanom Čuharom na čelu, potpisala ugovor sa engleskom distribucijskom kućom Eagle Rock Entertainment - Universal o preuzimanju svjetske distribucije filma.

Sama činjenica, iako je malo duže trajalo, da taj vrijedan zadatak preuzima jedna ugledna svjetska kompanija, dovoljno govori koliko je kvalitetno djelo Hodžić snimio. Zasluga Brucea Dickinsona u cijeloj priči je nemjerljiva, naravno, a svoju posvećenost projektu dokazao je ovaj pilot, novinar, profesor historije, bivši reprezentativac Engleske u mačevanju i pjevač, time što cijela grupa pruža fenomenalnu podršku filmu i nakon premijere.

- Kada smo došli ovdje, nismo shvatili da su u publici naši fanovi, nego samo ljudi. Mi smo htjeli doći i odsvirati koncert za te ljude, koji su živjeli pod opsadom. Ispostavilo se da smo u publici imali i fanova, kazao je Dickinson u intervjuu za radio show The Aebyss.

Objava na Facebooku je bila vrlo jasna, uz plakat filma:

"'Scream for me Sarajevo' dolazi u kina u aprilu. Film o Bruceovom koncertu iz '94. tokom opsade Sarajeva biće prikazan u odabranim kinima prije nego što bude objavljen na DVD-ju", piše na objavi, uz komentar da fanovi provjeravaju spisak gradova svakodnevno jer će se on često mijenjati.

Producent filma Adnan Čuhara ne skriva zadovoljstvo sjajnim vijestima.

- Film konačno, poslije festivala i festivalske publike, kreće u svjetsku distribuciju, tako da će ga imati priliku svi vidjeti. Ugovor sam potpisao na Berlinskom festivalu, mada smo se još prošle godine upoznali na Kanskom festivalu i dogovorili saradnju. Nevjerovatan je osjećaj i zadovoljstvo je veće što je Eagle Rock - Universal stao iza filma. Film će ići prvo u kino-distribuciju, a potom i sve vrste distribucije, govori Čuhara, koji dodaje da je upravo Dickinson najviše pomogao projektu kada je promovisao i svoju knjigu u kojoj je cijelo jedno poglavlje posvetio koncertu u Sarajevu.

- Knjiga je objavljena u jesen prošle godine, a 11. aprila desiće se posebna kino-projekcija tokom koje će biti održan i razgovor sa Dickinsonom, koji će biti prenošen u kinima širom svijeta, otkriva Čuhara.