loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Film
Treći VIVA festival: Filmovi s porukom za bolje sutra
još 25 min. čitanja
srijeda, 13. Septembar 2017.

Treći VIVA festival: Filmovi s porukom za bolje sutra

Sa konferencije za medije

U opštoj ekpanziji filmskih festivala, jedan se izdvaja po svom karakteru. Riječ je o VIVA film festivalu koji donosi djela posvećena ekologiji, religiji, turizmu i omladini, a čije će treće izdanje biti svečano otvoreno večeras u Pozorištu mladih u Sarajevu. VIVA festival donosi i takmičarski karakter sa međunarodnim učešćem, tako da je ove godine u zvaničnu selekciju odabrano 109 filmova u svim ranije pobrojanim kategorijama.

Na konferenciji za medije održanoj danas u Pozorištu mladih, umjetnički direktor VIVA festa Ratko Orozović, članovi žirija u kategoriji ekološki film Ali Ameri, Martin Tajs i Ana Ivleva, član žirija u kategoriji religijski film Jakob Finci i član žirija u kategoriji turistički film Dario Novalić predstavili su program aktivnosti festivala koji će trajati do 17. septembra.

- Filmovi su raznovrsni, tako da će publika imati priliku da nađe sebi odgovarajuće teme. To je spoj umjetnosti i pouke kako čovjek vidi budućnost, s obzirom na aktualna dešavanja u oblasti ekologije i klimatskih promjena, kazala je Ivleva, inače ataše za kulturu u Ambasadi Rusije u BiH.

Dvadeset i dva omladinska filma će biti prikazana u okviru programa, a 19 njih je nastalo u okviru VIVA škole filma "Od ideje do realizacije", s učenicima srednjih i završnih razreda osnovnih škola u Sarajevu, Stocu, Mostaru, Orašju, Jelahu, Lukavcu, Puračiću, Tuzli, Livnu, Ljubuškom, Vitezu, Visokom, Kaknju, Vlasenici, Prijedoru, Konjicu, Prozor- Rami, Ustikolini i Bihaću.

Ulaz na sve projekcije u svim festivalskim centrima biće besplatan, jer je želja organizatora predstaviti ova djela što većem broju gledalaca, kako bi se kroz umjetnost poradilo na zagovaranju značaja suživota, nacionalne i vjerske tolerancije, radilo na jačanju svijesti omladine o značaju i očuvanju okoliša, kulturnog i prirodnog naslijeđa, ali i podsticalo mlade na istraživanje i stvaranje filmova.

Stručni žiri će odabrati po tri najbolja filma iz svake kategorije kao i ''Grand prix'' festivala. Nagrade i specijalna priznanja će biti dodijeljena na ceremoniji zatvaranja  16. septembra u Pozorištu mladih u Sarajevu uz prisustvo brojnih gostiju iz svijeta filma, sponzora i prijatelja festivala.

- Cilj nam je da širimo film, rat je ljude raselio i uništio bioskope. Cilj je da se festival širi, da idemo dalje. Film je opasna i najljepša zaraza. Može da afirmiše ono što je pozitivno, kao turistički film, da kritikuje, kao ekološki film, ili kao religiozni film, da širi toleranciju među ljudima, kazao je Ratko Orozović, umjetnički direktor i osnivač Festivala.

Najboljim filmovima u kategoriji Omladinski film, po ocjeni stručnog žirija, bit će dodijeljene sponzorske nagrade i vjerovatno najbolja stvar što mogu dobiti - opremu za budući rad.

Organizatori su poručili da će pokušati dogovoriti i prikazivanje pobjedničkih filmova u okviru SFF-a, što je također odlična ideja.