loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Izložbe
Arhiv BiH proslavio rođendan: Sedamdeset godina čuvara historije
još 25 min. čitanja
utorak, 12. Decembar 2017.

Arhiv BiH proslavio rođendan: Sedamdeset godina čuvara historije

Didier Torche/ /

Arhivska djelatnost je jedna od najbitnijih koju jedna država mora da njeguje. Ako nemate instituciju koja će se brinuti o svemu bitnom iz vlastite historije, onda ostajete prepušteni privatnim zbirkama i kolekcionarima, te pokojem muzeju. Arhiv, s druge strane, nudi posebne uvjete i stručan kadar kako bi se sve ono što je zaista značajno, sačuvalo za sve nadolazeće generacije.

image
Didier Torche/

Eh sad, to što balavurdija u našoj državi pali arhiv kao da je to hrpa beznačajnih papira, to je druga stvar. Upravo je državni, Arhiv BiH doživio takvu sudbinu prije par godina, i još uvijek se od tog napada oporavlja. Srećom, mnogi su uskočili u pomoć te su svojim znanjem ali i sredstvima pomogli da se Arhiv osovi na noge, te smo sadau prilici slaviti njegov značajan jubilej - 70 godina postojanja.

image
Didier Torche/

U klubu Collegium Artisticum danas je održana svečanost tim povodom na kojoj su se okupile brojne zvanice iz kulturnog i javnog života, te arhivisti iz cijele BiH, kako bi proslavili rođendan državnog arhiva. Direktor Arhiva BiH Saša Klepić kazao je na otvaranju svečanosti na kojoj se slavila arhivska djelatnost prisustvuju i predstavnici drugih arhiva u BiH koji zajedničkim projektima nastoje unaprijediti ovu služđbu i približiti se srodnim djelatnostima.

image
Didier Torche/

- U Arhivu BiH tražimo najbolje načine da se uklopimo u savremenu eru. To se prvenstveno odnosi na proces digitalizacije da se uz restauraciju građe radi i digitalizacija kako bi se dokumenti sačuvali u elektronskoj verziji, pojasnio je Klepić. U tome im, kako je naglasio, značajnu podršku pružila Češka Republika koja je obezbijedila pomoć u iznosu od 230.000 KM. S tim sredstvima uspješno je renoviran dio Laboratorije za restauraciju koja je od presudnog značaja za očuvanje arhivske građe. Također, najavljena je i saradnja sa Republikom Turskom koja će pomoći digitalizaciju građe koja je iz Osmanskog perioda, a koja će također biti i prevedena na turski jezik, te će tako postati dostupnijom za što širu publiku.

image
Didier Torche/

- Zadovoljstvo mi je što godišnjicu obilježavamo upravo u okviru Zimskog salona knjige gdje svi mogu vidjeti rad Arhiva BiH jer do sada to nije bio slučaj, dodao je Klepić koji je u okviru svečanosti dodijelio i dvije povelje za najzaslužnije institucije koje su pratile i pomogle rad Arhiva BiH u proteklom periodu.

image
Didier Torche/

Okupljenima se u ime Arhivističkog udruženja BiH obratila i Spomenka Pelić, kazavši da se u arhivima u BiH čuva oko 60.000 dužnih metara arhivske građe koja pretežno datira iz perioda austrougarske pa do danas. Napomenula je da arhivima u BiH nedostaje stručni kadar jer je broj od 148 zaposlenih djelatnika u arhivskoj službi nedovoljan, također nedostaje smještajnog prostora, opreme i softverske podrške, ali i finansijskih sredstava.

image
Didier Torche/

- Međutim arhivski djelatnici su entuzijasti i poslu prilaze stručno i odgovorno. Nadamo se da ćemo u budućnosti imati bolje uvjete posebno usklađivanjem zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije, kazala je Klepić.

image
Didier Torche/

Cijela ova sedmica biće posvećena arhivu, pa će u okviru svečanosti u cijeloj BiH biti organiziran i niz događaja, a kao centralni je upravo određena današnja proslava 70. rođendana Arhiva BiH. Osim ceremonijalnog dijela, u prostorima kluba Collegium Artisticum otvorena je i izložba "Arhitektura u Austrougarskom periodu", koja donosi dvadesetak panoa originalnih nacrta arhitektonskih rješenja poznatih građevina iz cijele Bosne i Hercegovine, osmišljenih i realizovanih dok je naša zemlja pripadala Austrougarskoj monarhiji.

image
Didier Torche/

Arhiv Bosne i Hercegovine, prva moderna arhivska ustanova u Bosni i Hercegovini, osnovan je 1947. godine, rješenjem Vlade Narodne Republike Bosne i Hercegovine br. 1061 od 12. decembra 1947., a taj datum se sada koristi kao rođendan Arhiva BiH. U njegovim trezorima čuvaju se mnogi značajni dokumenti, a neki od najvrijednijih su povelje kralja Dabiše od 26. aprila 1395, Stjepana Tomaša Ostojića iz februara 1459. i jedan prijepis povelje kralja Dabiše iz XVI stoljeća.