loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Izložbe
Hirstov lažni dokumentarac na Netflixu
još 25 min. čitanja
petak, 12. Januar 2018.

Hirstov lažni dokumentarac na Netflixu

Zsolt Czegledi/EPA / Procjenjuje se da je Hirst izložbom zaradio od 330 miliona do milijardu dolara, a na Netflixu se može pogledati i njegov lažni dokumentarac

Kontorverzni britanski umjetnik Damien Hirst, na prošlogodišnjem Venecijanskom bijenalu predstavio se monumentalnim djelom “Treasures from the Wreck of the Unbelievable”. Rad se sastoji od 189 “blaga” skupljenih sa dna okana, među kojima je kip Atene s licem Rihanne i njenim tetovažama te demon koji se proteže na tri kata. Kako to uobičajeno biva sa izložbama Damiena Hirsta, i ovu, koju je spremao 10 godina i koja je koštala 65 miliona dolara, pratile su masovne reakcije. Uobičajeno, jedni su smatrali da se radi o spektaklu, dok su je drugi nazivali fijaskom.

Procjenjuje se da je Hirst izložbom zaradio od 330 miliona do milijardu dolara, a na Netflixu se može pogledati i njegov lažni dokumentarac o tobožnjem iskopavanju blaga sa dna ocena uz obale istočne Afrike. Blago je u Hirstovoj fikciji pripadalo robu Cifu Amotanu II, a ispostavilo se da je ovo ime anagram od “I am fiction” (Ja sam izmišljen). E. S.

Najnovije

22/04/2018 u 2:30 h
Povratak u prirodu
22/04/2018 u 2:00 h
Veganske bjelančevine