loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Izložbe
Internacionalna kolonija Sarajevo 2017: Mistični ples Istoka i Zapada u Sarajevu
još 25 min. čitanja
srijeda, 13. Septembar 2017.

Internacionalna kolonija Sarajevo 2017: Mistični ples Istoka i Zapada u Sarajevu

U koloniji učestvuje 27 umjentika / Didier Torche

U prostoru Gazi Husrev-begovog Hanikaha danas je otpočela s radom Internacionalna kolonija Sarajevo 2017, koja okuplja 27 umjetnika iz cijelog svijeta. Oni će stvarati na temu Mistični ples Istoka i Zapada. U organizaciji Galerije Preporod u Koloniji će se stvarati do 20. septembra. Voditeljica kolonije je slikarka Mirsada Baljić koja je na konferenciji za novinare kazala da na ovogodišnjoj, petoj koloniji, učestvuju umjetnici iz 10 zemalja.

- Kao i prethodnih godina Baščaršija i Gazi Husrev-begov Hanikah poslužit će im kao slikarski ateljei. Nadamo se da će umjetnici na zadatu temu naći odgovore, rekla je Baljić, istaknuvši da je cilj kolonije proširiti komunikaciju između umjetnika.

Gabriele Schaffartzik iz Njemačke uputila je pohvale za organizaciju kolonije.

- Kolonije su mogućnost da se mi umjetnici iz različitih država vidimo, stvaramo, da pričamo istim jezikom. Ovo je vrlo lijepa kolonija, dodala je Schaffartzik te pokazujući na prostor Hanikaha zapitala "ko ima ovako lijep atelje".

Umjetnik iz Turske Orhan Cebrailoglu, koji je učestvovao i na prethodnim kolonijama, rekao je da ova kolonija povezuje umjetnike BiH i Turske, uputivši posebne pohvale voditeljici Baljić za koju je kazao da je "most između umjetnika".

image
Izložba radova nastalih u koloniji bit će otvorena 20. septembra / Didier Torche

Alaybey Karoglu iz Ankare naveo je da je tema kolonije zanimnjiva, da ima duboko značenje naročito u ovom svijetu i vremenu, te izrazio nadu da će joj umjetnici uspješno odgovoriti, dok je Adis Lukač iz BiH dodao da je ova kolonija više od likovnog okupljanja te da je primjer međuljudskog povezivanja.

Osim toga što će što će slikati, umjetnici će se družiti i posjetiti Mostar, Počitelj, vodopade Kravice i Skakavac, Blagaj...

Mistični ples Istoka i Zapada moguće je stvarati, a gdje drugo do u Sarajevu, i to kistom i bojama umjetnika iz Turske, Rusije, Kosova, Grčke, Njemačke, Velike Britanije, Ukrajine, Srbije i BiH. Riječ je o umjetnicima: Orhan Cebrailoglu, Cagatay Akengin, Alaybey Karoglu, Hulya Turkguler Karoglu, Seher Celik, Mehmet Ali Karoglu, Dursun Emre Karoglu, Gabriele Schaffartzik, Ethem Baymak, Sukran Zaim, Cornelia Margan, Zaharie Zakaryaev, Shukhrat Abdumalikov, Nora Lefa, Pavlos Lefas, Anna Krivolap, Zina Vasina, Gwen Jones, Natalija Andreeva-Salihović, Edin Numankadić, Šemsa Gavrankapetanović, Ćazim Hadžimejlić, Dževdet Nikočević, Adis Lukač, Ilonka Jasak, Almedina Fehratović i Suvada Borić- Šaćiragić. Izložba na kojoj će biti predstavljeni ovogodišnji radovi bit će otvorena 20. septembra.

MR. S.

Najnovije