loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Izložbe
Izložba Savke Krčmar: Pod nebom koje ne čuje...
još 25 min. čitanja
četvrtak, 7. Decembar 2017.

Izložba Savke Krčmar: Pod nebom koje ne čuje...

“Pod nebom koje ne čuje” je nagradna izložba koju ULUBiH organizuje za dobitnicu Nagrade “Roman Petrović” na prošlogodišnjoj izložbi Mali format

U nastojanju da se bori protiv nesigurnosti i nepredvidljivosti svijeta i života, čovjek je nerijetko, tražeći odgovore, posezao za religijom i mitologijom. Mitološke i biblijske teme posebno su likovnim umjetnicima oduvijek bile privlačne, najviše zbog visoke koncentracije sadržaja, višeslojnosti značenja i obilja simbolike. Alegorije i personifikacije inspirativne su jer nude niz mogućnosti za izvedbu kreativnih umjetničkih rješenja te poigravanje sa doslovnim i prenesenim značenjem, slikovitošću prizora, ambivalentnošću pojmova... Sve to, i mnogo više, razlog je što je veliki dio stvaralačkog opusa akademske slikarke Savke Krčmar inspirisan upravo temama i motivima iz ove skupine.

Usamljeni pojedinac

image
Premda platna karakteriše turobna atmosfera, intenzivan kolorit ne dopušta da njihova osnovna emocija postane tjeskoba/FOTO: Dženan Kriještorac

Savkine likovne predstave također su impregnirane opskurnom atmosferom i osjećanjem zagonetnosti, dok im važan kontrapunkt predstavlja koloristička gama kojom preovladavaju intenzivni tonovi, najčešće plave i ljubičaste. Opažamo da mnoge slike, poput one indikativnog naziva “Pod nebom koje ne čuje”, problematizuju i neke savremene probleme kao što je usamljenost pojedinca. Ona je najizraženija, ne kada je on sam, već kada je dijelom grupe od koje je otuđen. Uslijed nerazumijevanja i apatije koja je posebno karakteristična za moderno doba i savremeni način života, čovjek se otuđuje od drugih, povlači u sebe i krije u tminu vlastitih misli, bježeći od raznih “jahača apokalipse” koji ga, približavajući mu se prijeteći, stišću i tjeraju u kut. Osjetna je doza tzv. pritajene mučnine: prikazi su mračni i atmosfera na njima je turobna poput neba pred oluju. Objašnjenje za sklonost umjetnice ka ovakvoj tematici i poetici opskurnog - zapravo vrlo dalekim od njenog vedrog duha, što ove cikluse i motivaciju za njihov nastanak i stil čini dodatno intrigantnima - nalazi se donekle u pretpostavci da su teme i motivi čije osnovno osjećanje nije pozitivno zapravo mnogo sadržajniji, dubljih značenja, te da izazivaju snažnije reakcije.

Iznad površine slika izdižu se reljefni oblici pomoću kojih umjetnica svoje radove materijalno obogaćuje, dajući im novom prostorno-vremenskom dimenzijom i svojevrsnu sadržajnu nadgradnju. Izdvajaju se dominantne zone sa jačim nabojem energije, što često odgovara i većoj koncentraciji boje. Vrtlozi pastuozno nanesene boje, vrlo karakteristični za ekspresionističko slikarstvo pod čije se okrilje svakako mogu svrstati i upečatljivi radovi Savke Krčmar (“Postanje”, “Zora”, “Kamo ideš?” i drugi), centrifugalnom silom raznose energiju od središta ka marginama, omogućavajući tek pojedinim motivima da se od te virovite sile što stvara svijet izdvoje. Citat iz Pete knjige Mojsijeve, “I život će tvoj biti kao da visi prema tebi, i plašićeš se noću i danju, i nećeš biti miran životom svojim”, pisani je izraz atmosfere koja vlada na slikama: neizvjesnost, strah od nepoznatog što se primiče, zabrinutost nad vlastitom sudbinom, svijest o tome koliko smo mali u kosmosu. Tematika koja se tiče vječnih pitanja ljudskog roda, ahistorijskih egzistencijalnih propitivanja poput onih iz naziva čuvene Gauginove slike “Odakle dolazimo? Ko smo? Kuda idemo?” provlači se kroz sve dinamične kompozicije ovog ciklusa. Na nekim slikama simbolično su oslikani i nikada do kraja istraženi prostori ljudske psihe, karakteri skriveni pod maskama s kojima su nerijetko i srasli.

Turobni optimizam

image
Samostalna izložba “Pod nebom koje ne čuje” umjetnice Savke Krčmar, dobitnice Nagrade “Roman Petrović”, postavljena je u Galeriji “Roman Petrović” do 15. decembra

Premda platna karakteriše turobna atmosfera, intenzivan kolorit ne dopušta da njihova osnovna emocija postane tjeskoba. Oplemenjujući mrežu ekspresivnih poteza vedrim tonovima i probojima svjetlosti, Savka Krčmar je u svoje kompozicije pohranila čitavo sadržajno-formalno bogatstvo, otvoreno za brojne i raznovrsne interpretacije.

Savka Krčmar rođena je 1947. godine u Ohridu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Đorđa Bošana 1972. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1983. godine. Priredila je 10 samostalnih izložbi i učestvovala na oko 150 kolektivnih. Dobitnica je nekoliko nagrada, među kojima su: Zlatna diploma za slikarstvo i otkupna nagrada na 6. izložbi jugoslovenskog portreta 1987. godine, Nagrada “Roman Petrović” na izložbi Mali format 2016, Nagrada za klasični crtež na 19. analu crteža BiH Mostar 2017.

ANDREA MEKIĆ