loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Izložbe
Izložba “Tattoo” Radeta Tepavčevića: Pas je tu da se slaže uz cipele
još 25 min. čitanja
utorak, 17. April 2018.

Izložba “Tattoo” Radeta Tepavčevića: Pas je tu da se slaže uz cipele

Ironične slike Tepavčića, praćene sloganima preuzetim upravo iz advertajzinga, upućuju na besmisao konstantne potrebe za stvarima/FOTO: Dušica Stojanović

Izložba slika i grafika “Tattoo” Radeta Tepavčevića koja je nedavno postavljena u Kulturnom centru Grad u Beogradu bavi se tretmanom životinja u savremenom društvu, s ciljem ogoljavanja savremenih advertajzing (reklamnih) trikova koji godinama unazad pokušavaju da svedu život na konstantnu kupovinu. Birajući životinje, kako stoji u najavi ove izložbe, prije svega pse kao prijatelje čovjeka, Tepavčević ne zadire samo u tretman životinja, pošto se pas lako može shvatiti i kao simbol čovjeka okovanog advertajzingom.

image
Tepavčević ne zadire samo u tretman životinja, pošto se pas lako može shvatiti i kao simbol čovjeka okovanog advertajzingom/FOTO: Dušica Stojanović

Ironične slike Tepavčevića, kako se dalje navodi, praćene sloganima preuzetim upravo iz advertajzinga, upućuju na besmisao konstantne potrebe za stvarima, objelodanjujući znak jednakosti između živih bića i stvari, koji je odavno uspostavljen u kapitalizmu. S druge strane, Tepavčević se bavi i nekim sociološkim fenomenima vezanim za savremeno društvo, poput nasilja. Slikarski rukopis i izbor materijala, kako je navedeno u najavi, otkrivaju punk bunt kojim Tepavčević kritikuje savremeno društvo. Slike “pozivaju da se probudimo i prevaziđemo mehanizme koji prijete da progutaju racionalnu misao, mehanizme koji nas žigošu poput tetovaže”.

Kako je za Oslobođenje kazao sam Tepavčević, postavka “Tatoo” je nastavak njegove ranije izložbe “Tesna kućica”.

image
U ovom slučaju imao sam priliku da izložim velike formate slika/FOTO: Dušica Stojanović

- U ovom slučaju imao sam priliku da izložim velike formate slika. Slike su rađene na ceradama koje smo kačili na zid, pa sam i u ovom slučaju iskoristio formu oglasa. Naziv izložbe za mene nosi veoma jaku simboliku, a to je trajno menjanje kože. U ovom slučaju “Tattoo” je kao posledica koju je načinio čovek svojim odnosom prema životinjama, objašnjava mladi umjetnik. Postavka se bavi tretmanom životinja u savremenom društvu, a s ciljem ogoljavanja savremenih advertajzing trikova. Veza čovjeka i životinje je tu prikazana kao nešto što neko ranije nikada ne bi ni pomislio, a tu vezu je naglasio upravo Tepavčević.

- Životinje, u ovom slučaju psi, menjaju svoj karakter pod uticajem čoveka. Pas je sve učestaliji u našim domovima, pa je samim tim i popularniji na tržištu. Igra sa životinjama u društvu današnjice nema više antistres-momenat kad smo nervozni i umorni, kad nam treba malo iskrene ljubavi, već da li se pas slaže uz cipele, da li šara odgovara šari na haljini i slično, govori za Oslobođenje Tepavčević.

image
Kako je za Oslobođenje kazao sam Tepavčević, postavka “Tatoo” je nastavak njegove ranije izložbe “Tesna kućica”/FOTO: Dušica Stojanović

Postavka “Tattoo” se nastavlja na umjetnikovu raniju izložbu “Tesna kućica” i to čini se, prije svega, po alegorijskoj liniji. Tepavčević objašnjava da je to jedan prirodan tok.

- Radovi su nastali uočavanjem i prikupljanjem motiva iz svakodnevnog života. Tema je ista, ali sam zadovoljniji izvedbom radova i materijalima na kojima sam slikao, ističe umjetnik.

Društvenu svakodnevicu Tepavčević tematizira i kroz nasilje, a smatra da umjetnost može i tu imati ulogu prevencije:

- Naravno da može - ako se krene na vreme.

Najnovije

23/04/2018 u 6:00 h
Čorba od koprive