loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Izložbe
Izložba u TOLDartu: "Bosanski Nindža" i "Salem Hoes" Admira Delića
još 25 min. čitanja
četvrtak, 17. Maj 2018.

Izložba u TOLDartu: "Bosanski Nindža" i "Salem Hoes" Admira Delića

Delićev rad je baziran na digitalnom crtanju

Izložba stripa "Stickbook" autora Admira Delića bit će otvorena sutra navečer u 19 sati u galeriji TOLDart u Tuzli (Turalibegova 22). Izložba je i svojevrsna najava on-line projekta, kojim će Delić kroz strip "odati počast akcionim i filmovima borilačkih vještina iz 70-ih i 80-ih, na kojima je odrastao te seoskom hororu i bivšoj Jugoslaviji", saopćeno je iz TOLDarta.

Posjetioci izložbe moći će vidjeti stripove "Bosanski Nindža" i "Salem Hoes", koje će pratiti posebno pripremljni posteri, skice, sveska ideja sa crtežima, storyboardovima, layoutima i bilješkama.

Admir Delić je bh. ilustrator i strip-crtač. Njegov rad se bazira na digitalnom crtanju i većinom je okrenut ka webu, gdje i objavljuje svoje stripove, na izlogu svoje virtuelne kuće – stickbooku.

Iza njega je bogat ilustratorski rad, u kojem se izdvaja strip "Prešli su" o genocidu u Srebrenici, koji je nacrtao dva puta, različitim stilovima za prvo i drugo izdanje. Strip je radio po scenariju novinara Samira Karića. Dizajnirao je i kompletano jubilarno izdanje albuma "Reexperience" tuzlanskog repera Frenkieja. Uz hip-hop je vezan i kroz članstvo u grupi Provincija gdje je radio covere, postere i promo najave. Pored toga je dizajnirao plakate za pozorišne predstave, ilustrovao knjige te je stigao napraviti nekoliko autorskih izložbi.

Autor je i stripa o prvom bosanskom nindži koji se prije 11 godina ukazivao na prvom okupljalištu bh. strip autora – stripopeci. Danas, na stickbook.netu planira povratak nindže kroz kratki avanturistički strip koji će se odigrati u Tuzli i njegovom rodnom mjestu - Tojšićima. Tu će objaviti i horor strip, smješten na obroncima Majevice u doba rađanja nove Jugoslavije.