loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Izložbe
Maske i oltari: Kad od ničega stvorite umjetnost
još 25 min. čitanja
četvrtak, 7. Decembar 2017.

Maske i oltari: Kad od ničega stvorite umjetnost

Senad Gubelić/OSLOBOđENJE /

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono večeras će predstaviti izložbu Osmana Arslanagića "Znakovi pored puta - Maske i oltari". Ova postavka je nastavak dugogodišnje saradnje Osmana Ome Arslanagića i galerije Zvono. Riječ je o trećoj fazi ciklusa „Znakovi pored puta“. Prije „Maski i oltara“ imali smo priliku vidjeti opus „Maske i totemi“ a u svakom od ciklusa prepoznajemo umjetnikovu potrebu za iskorakom od uobičajenih scenografskih rješenja kao dominantnog oblika profesionalnog izražavanja i odlazak u prostor prirode uz minimalne autorske intervencije na predmetima koje je odbacilo more ili ljudi.

image
Senad Gubelić/Oslobođenje

Osman Arslanagić je profesionalni scenograf koji u svojoj biografiji ima šest igranih filmova, preko 200 teatarskih predstava, brojne televizijske serije i emisije. Kao scenograf je radio u Holandiji, Francuskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori...

- Ovo je treći dio moje male izložbe, a i prethodna dva su bila ovdje u Zvonu, gdje mi je zaista svaki put drago doći, govori za Oslobođenje Arslanagić netom prije otvaranja postavke za širu javnost. Izložbeni eksponati, iako to autor ne želi da prizna, zaista izgledaju impresivno obzirom da su u cjelosti napravljeni od predmeta koji su bačeni, napušteni, nađeni pored puta - kako ti i ime izložbe govori.

image
Senad Gubelić/Oslobođenje

- Ime izložbe dolazi od slavnog djela Ive Andrića, koji se u njemu literarno bavi upravo istim ovim stvarima kojima sam se ja pozabavio na jedan likovni način. Radi se o predmetima koji nisu imali nikakav značaj a kojima sam ja pokušao udahnuti neko likovno, pa čak i filozofsko značenje, kaže autor.

image
Senad Gubelić/Oslobođenje

Pored djela koja uistinu donose jedno više značenje različitim nebitnim stvarima, Arslanagić je u njih uspio ukomponovati i maske, koje je također stvorio od pronađenih predmeta.

image
Senad Gubelić/Oslobođenje

- Obzirom da sam inače profesor predmeta scenografija, kostim i maska na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, pozabavio sam se i maskom kao jednim teatarskim oblikom koji služi zaštiti identiteta glumca, ili nekoj drugoj transformaciji. Tu ima nadrealnih mogućnosti te sam se u tom kontekstu sam se poigrao i ovdje, objašnjava Arslanagić.

Autor navodi da se stvaranjem svojih djela bavi u trenucima kada odmara od posla, te da mu je za cijeli ciklus koji sadrži 17 djela bilo potrebno oko dva mjeseca.

image
Senad Gubelić/Oslobođenje

- To su periodi kada se ja isključim, odem u Hercegovinu i na more, te se onda posvetim stvaranju. Potrebno mi je da se malo opustim, da se povučem i onda imam najveću inspiraciju. Na žalost, za to nemam vremena tokom ostatka godine, kaže i dodaje da bi izložba mogla otići i dalje od Sarajeva.

image
Senad Gubelić/Oslobođenje

- Imam nekih neoficijelnih poziva, ali bilo bi mi najviše drago kada bi mlade ljude, studente koje podučavam da stvaraju, upoznao sa činjenicom da od ničega mogu stvoriti nešto, zaključuje Arslanagić.

image
Senad Gubelić/Oslobođenje

Izložba Osmana Arslanagića će biti postavljena do 22. decembra u galeriji Zvono.