loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Kultura
Jedini pravi put je život u zajednici
još 25 min. čitanja
četvrtak, 21. Septembar 2017.

Jedini pravi put je život u zajednici

Izložba otvorena u Muzeju jugoistočne Bosne / Adem Džaferović

Izložbom slika umjetnika porijeklom iz Foče danas je u Muzeju jugoistočne Bosne obilježen veliki jubilej.

150 godina postojanja

 

Radi se o 150 godina postojanja muslimanskih kulturno-prosvjetnih društava Gajret i Preporod. Izložbi su prisustvovali članovi pomenutih društava, intelektualci Nezavisnog kruga 99, učenici, građani Foče, te zamjenik načelnika Opštine Foča Zoran Elez, koji je zahvalio prisutnima na dolasku.

image
/Adem Džaferović

Profesor Hasan Balić, predstavnik SBK-a Preporod Sarajevo, istakao je kako su svi narodi u Foči uvijek živjeli zajedno, poručivši da je život jači od smrti.

- Zašto smo pozvali slikare? Pa slikari su nadareni ljudi koji mogu bolje od nas, poput muzičara klasične muzike, prebroditi vrijeme i prostor, i u vrijeme uvesti čovjeka koji je sklon ovakvom ili onakvom životu, i koji se ne zna baš uvijek da orijentiše. Naš pravilan put je život u zajednici, jedan sa drugim. A život jedan pored drugog je fašistička poruka i to nikada nije prolazilo u Foči, istakao je profesor Balić.

image
/Adem Džaferović

Dodao je da su Fočaci ostavljali iza sebe velike rezultate, gdje god bi se pojavljivali, te poručio omladini Foče da se udruže i zajedničkim snagama izdignu Foču na viši nivo i obezbijede sebi perspektivniju budućnost kako ne bi mladi napuštali Bosnu i Hercegovinu.

image
/Adem Džaferović

Član Asocijacije nezavisnih intelektualaca kruga 99, prof. Sabahudin Hadžialić je naglasio kako je jedini problem ovoga prostora bolje razumijevati drugoga i drugačijeg.

- Danas ovu izložbu podržavamo kao Asocijacija koja svojim djelovanjem u Sarajevu postavlja pitanja koja mnogi ne smiju postaviti. Sam naš dolazak ovdje govori da mi Foču posmatramo kao jedan dio habitusa koji se zove Bosna i Hercegovina. Mi svi dobro znamo, i to trebamo uvijek imati na umu, da u koju god državu da odemo, mi ćemo uvijek biti Bosanci i Hercegovci, ma koliko simpatisali i neke druge zemlje. Samo je jedna domovina, poručio je Hadžialić, član književnika Srbije, Hrvatske i naše zemlje.

image
/Adem Džaferović

Konsenzus u razmišljanju

 

image
/Adem Džaferović

- Jedini izlaz naroda na ovim prostorima je zajedničko odlučivanje u svemu, odnosno pronalaženje konsenzusa u razmišljanju, bez ikakvog nametanja jednim, drugim ili trećim, dodao je profesor.

Najnovije