loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Književnost
Knjige u nišama predstavile su pravo stanje u bh. izdavaštvu
još 25 min. čitanja
četvrtak, 7. Decembar 2017.

Knjige u nišama predstavile su pravo stanje u bh. izdavaštvu

Sve u svemu, može se reći da su Knjige u nišama otvorile novo poglavlje u bh. izdavaštvu

“Knjizi smo vratili dignitet koji zaslužuje, a autore i izdavače stavili u prvi plan. U ovih pet dana postigli smo sve ono što smo planirali i najavljivali”, kazao je na zatvaranju Prvog sajma izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – Knjige u nišama (KUN), koji se održavao od 25. do 29. novembra u Sarajevu, direktor JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo Edin Kukavica. Program Knjiga u nišama uključivao je promocije knjiga, predstavljanje autora, čitanja, javne razgovore i radionice, a Muamer Spahić, predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u BiH, kaže da su u Zajednici u potpunosti zadovoljni već i time što je Sajam uopšte pokrenut.

Fokus na domaće

image
Od drugih sajmova u BiH KUN se razlikuje po fokusiranosti na bh. izdavače/FOTO: Damir Ćumurović

- Veoma je važno da smo bh. čitalačkoj javnosti pokazali šta je najvažniji dio bh. izdavačke produkcije u ovom trenutku, na kojoj se razini nalazi i kakve su to knjige. Bogat program samo je potvrda našeg mota da vratimo knjizi dignitet. Da vratimo piscima dignitet, kazao je Spahić, poredeći Knjige u nišama sa istarskim sajmom Sa(n)jam knjige, koji se ovih dana održava u Puli, a osnovan je 1995. godine i kolokvijalno se naziva “hrvatskim Leipzigom”.

- Tek kada čovjek vidi koliko je vremena tom sajmu bilo potrebno da dostigne razinu na kojoj se trenutno nalazi, bude zadovoljan onim što smo već sa prvim sajmom Knjige u nišama postigli, smatra Spahić.

Tokom sajma, u niše Bosanskog kulturnog centra, svoje knjige smjestilo je 11 vodećih bh. izdavača/nakladnika, koji čine skoro 80 posto ukupne bh. izdavačke/nakladničke produkcije. U pet sajamskih dana održano je 30 programa, među kojima i prva Konvencija bh. bibliotekara/knjižničara i bh. izdavača/nakladnika. Damir Ovčina, Tanja Mravak, Ethem Mandić, Ziyah Gafić, Milorad Popović, Želimir Altarac Čičak, Edin Krehić, Damir Karakaš, Lejla Kalamujić i Enver Kazaz samo su neki od autora čija su djela predstavljena na sajmu.

Upoređujući Knjige u nišama sa drugim bh. sajmovima knjiga, Muamer Spahić navodi:

- Od drugih sajmova u BiH KUN se razlikuje po fokusiranosti na bh. izdavače. Na jednom mjestu čitaoci su imali priliku da vide šta je bh. izdavačka produkcija. Sajam posebnim čini i ambijent u kojem se odvijao, u kojem čitalac može na miru pogledati knjige, sjesti i čitati, biti na ručku s autorom... Treću dimenziju po kojoj je KUN ono što sajam knjiga treba da bude čine vrlo zanimljivi programi pisaca, urednika, dizajnera iz BiH i regiona.

Dodao je i da se nada da će KUN postati tradicionalan, podsjećajući da je to samo jedna u nizu aktivnosti koje Zajednica izdavača/nakladnika u BiH treba poduzeti kako bi stanje u bh. izdavaštvu u cjelini postalo bolje.

U strip-kutku

image
Prvi sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine okupio je jedanaest vodećih bh. izdavača čija izdanja čine 80 posto produkcije/FOTO: Aida Kovač

Prvi KUN je predstavio i posebno kreiran kutak za ljubitelje stripa, u kojem se smjestio Agarthi Comics, prva izdavačka kuća u BiH specijalizirana za izdavanje stripova. Almir Šehalić, osnivač i direktor Agarthi Comicsa, smatra da je ideja, koncepcija, pa i realizacija Knjiga u nišama nešto što je “stvarno trebalo Sarajevu”.

- Drago mi je što su se izdavači napokon udružili. Zajednica izdavača/nakladnika nam je trebala u smislu da se neko stvarno aktivnije angažira za rješavanja hiljadu problema koji su zajednički, sajam je tu samo jedan segment.

Šehalić je mišljenja da se na prvi KUN može gledati iz dvije perspektive:

- Iz perspektive kupca ovaj sajam je možda izgledao mršavo, zato što su tu bili samo bh. izdavači. Ponuda još nije na visokom nivou. Sa druge strane, mislim da odavno nije postojao ni sajam, ni neka druga manifestacija koja bi pružila popratne sadržaje te kvalitete, makar iz moje perspektive. Ne govorim samo za strip, nego općenito.

Kao manu prvog KUN-a navodi kasni početak organizacije:

- Mi smo saznali desetak dana prije sajma, i u frci smo objavili Mumijeve, čisto da izađemo obrazli sa nekim novim izdanjem, jer ipak smo izdavačka kuća. Osim toga, i Udruženje Više od stripa je uspjelo tempirati 6. broj strip-revije Bosona da se pojavi prvi dan sajma. S obzirom na naše mogućnosti, to je ogroman posao.

Organizovano je i pet strip-panela, a Šahalić ističe da ni za njihovu organizaciju nije bilo dovoljno vremena.

- Moja ideja je bila da za finalni panel imamo minimalno dva gosta iz regiona, jednog iz Hrvatske, jednog iz Srbije, koji će nam objasniti kako su uspjeli doći do tržišta, odnosno kako su napravili svoje tržište. Međutim, zbog kratkog vremena niko od njih nije mogao u tom terminu biti ovdje. Nadam se da ćemo slijedeće godine uspjeti to organizovati onako kako želimo, optimističan je Šehalić.

​Sve u svemu, može se reći da su Knjige u nišama otvorile novo poglavlje u bh. izdavaštvu, a mi ćemo se pridružiti optimističnima, nadajući se da će bar ovo poglavlje imati sretan kraj.