loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Kultura
Muzej ratnog djetinjstva je nagrađen zbog izvrsnosti
još 25 min. čitanja
četvrtak, 7. Decembar 2017.

Muzej ratnog djetinjstva je nagrađen zbog izvrsnosti

/Damir Ćumurović

Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu dobitnik je Muzejske nagrade Vijeća Evrope 2018, jedne od najprestižnijih nagrada koja se dodjeljuje u okviru programa Evropski muzej godine.

Na taj način, ovaj jedinstveni muzej pridružio se društvu nekih od najznačajnijih evropskih muzeja koji dobili ovu nagradu, kao što su Liverpool Museum, Jewish Historical Museum, The Bavarian National Museum, i tako prvi put doveo ovo prestižno priznanje u Sarajevo.

image
Muzejska nagrada Vijeća Evrope jedna od najvažnijih nagrada u muzejskoj industriji

Velika konkurencija

Kako je u razgovoru za Oslobođenje kazao Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva, utisci se još slažu.

image
/Damir Ćumurović

- Mi koji poznajemo ovaj proces i muzejsku industriju i koji poznajemo kapacitete naših konkurenata, svjesni smo da je u pitanju gotovo nestvaran rezultat. Sve prve reakcije i čestitke koje dobijamo to potvrđuju, svi se čude da je to uopće moguće. Među finalistima je bilo 40 evropskih muzeja od kojih neki imaju i 100 puta veće resurse od Muzeja ratnog djetinjstva. Nagrada se dodjeljuje 40 godina i samo je dva puta dodijeljena muzejima iz Istočne ili Južne Evrope. Ovo je treći put, što dosta govori o tome kakva je konkurencija muzeja iz razvijenijih država. Inače, radi se o jednoj od dvije najvažnije nagrade u muzejskoj industriji, kaže Halilović, ali i dodaje kako ne treba upasti u zamku i pomisliti da je Muzej nagrađen zbog teme kojom se bavi.

- Tema i aktivnosti MRD-a jesu od velike relevantnosti za izazove s kojima se susreće Evropa, ali Muzej je ponajprije nagrađen zbog izvrsnosti koju je demonstrirao u svim aspektima muzejske djelatnosti. MRD je imao dvije posjete žirija, jednu najavljenu i jednu nenajavljenu. Najavljena posjeta je trajala preko sedam sati i MRD je dokazivao i branio svaki djelić ranije poslanih materijala i aplikacije. U žiriju je bilo 13 vrhunskih profesionalaca i muzejskih eksperata iz 13 država Evrope. Oni su prvo od 40 kandidata odabrali najuži izbor od tri finalista za ovu nagradu, nakon čega je Komitet za kulturu, nauku i edukaciju Vijeća Evrope jednoglasno nagradu dodijelio Muzeju ratnog djetinjstva. MRD je demonstrirao vrhunski kvalitet u nekoliko za žiri važnih aspekata, koji uključuju, ali nisu limitirani na: menadžment kolekcije, iskustvo posjetioca, koncept izložbe, korištenje tehnologije, ekološka i finansijska održivost, edukativne aktivnosti itd.

image
/Damir Ćumurović

Iako je Muzej ratnog djetinjstva nastao bez pomoći države, od trenutka kada je Muzeju upućen poziv da konkuriše, ni jednog trenutka nije bilo prostora za pesimizam i sumnju da će biti konkurentan.

Projekti na tri kontinenta

- Nisam od onih koji misle da je važno učestvovati, mislim da je važno biti najbolji. U tom smislu, od prvog poziva da uopće konkurišemo za nagradu, pa do posjete žirija i do konačne odluke, bio sam pun optimizma i samopouzdanja. U MRD-u znamo kako diše muzejska industrija, a oko MRD-a imamo ljude koji mogu parirati najboljima. Znali smo da ćemo biti konkurentni. Država koja je govorila da MRD nema internacionalni značaj neka sada sebi i javnosti odbrani takvu tvrdnju, poručuje Halilović.

image
/Damir Ćumurović

Muzej ratnog djetinjstva je za manje od godinu započeo projekte na tri kontinenta i postao je internacionalna platforma za ljude koji dijele ovo sikustvo, a trenutno provodi istraživačke aktivnosti u Libanu, Ukrajini i SAD-u.

image
/Damir Ćumurović

- U Libanu prikupljamo predmete i priče od djece izbjeglica iz Sirije, s ciljem produkcije izložbe o njihovom iskustvu. Prvi predmeti i priče već su stigli u Sarajevo. U Ukrajini je projekat u početnoj fazi, ali je cilj isti kao u Libanu - producirati izložbu o iskustvu djece, posebno interno raseljene djece, pogođene konfliktom u Istočnoj Ukrajini. U SAD-u, u saradnji sa George Washington Univerzitetom, radimo projekat usmjeren na odrasle ljude čija su djetinjstva pogođena ratom. To je pilot projekt u Washington D.C.-u koji ćemo kasnije replicirati i u druge gradove. Svi spomenuti istraživački projekti bit će praćeni izlagačkim i edukativnim aktivnostima, kazao nam je Halilović.

image
/Damir Ćumurović