loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Kultura
Nagrade od kolega su najslađe
još 25 min. čitanja
nedjelja, 14. Januar 2018.

Nagrade od kolega su najslađe

Geofizička ptica, 2008.

Cuker dolazi na kraju: za kraj odlazeće godine nagrade su podijeljene najboljima. Najveće strukovne asocijacije hrvatskih primjenjaša i likovnjaka dodijelile su tradicionalna priznanja za najbolja ostvarenja u 2017. a iskazali su i čast istaknutim pojedincima koji svojim životom i djelom uspješno promoviraju snagu umjetničkog stvaranja.

Sjećanje na Anu

Obje ceremonije održane su pod pokroviteljstvom Skupštine grada Zagreba. Nagrade je uručio predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić uz prisustvo izaslanika zagrebačkog gradonačelnika i uglednih gostiju. Specijalno za ovu priliku Grad Zagreb otvorio je vrata jednog od svojih najreprezentativnijih prostora. U predivnom ambijentu zagrebačke Stare gradske vijećnice svečanosti su dobile sjaj i eleganciju, a nagrađeni umjetnici trenutak za pamćenje. Kažu, nagrade koje dolaze od kolega su najslađe. To je ujedno i sumiranje svih best of trenutaka i personalityja aktualne domaće likovne scene.

image
Davor Grunwald dobio je nagradu za životno djelo

Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) obilježava 67 godina postojanja pa je za ovu najveću krovnu asocijaciju - u 17 sekcija okuplja likovne umjetnike primjenjaše aktivne u svim područjima, od arhitekture i fotografije, dizajna, oblikovanja tekstila, igračaka, ilustracija, animiranog filma, sve do multimedije - dodjela godišnjih nagrada i posebna fešta. Prigodno su zato uz nagrade podijelili posebna priznanja, pohvale i titule počasnih članova.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je industrijskom dizajneru Davoru Grünwaldu (1943.), prvom domaćem školovanom industrijskom dizajneru kojeg se smatra ovdašnjim pionirom u toj disciplini. Grunvald je član ULUPUH-a gotovo pola stoljeća, s kolegama je osnovao Sekciju za industrijski dizajn i pokrenuo nagradu YU-dizajn. Danas živi i radi u Kanadi. Hrvatski industrijski dizajn nestao je u međuvremenu zajedno s hrvatskom industrijom, no kreacije ovog Zagrepčanina kao što su dizajn alatnih strojeva za tvornicu Prvomajska, elektroničkih kalkulatora za Tvornicu računskih strojeva, za Tvornicu olovaka, Tvornicu vaga, Tvornicu metalnog namještaja Jadran već su dio povijesti.

Grunwald se školovao u Beču, u Zagrebu je radio od 1969. do 1975. kada odlazi u Kanadu gdje sada oblikuje proizvode visoke tehnologije. Nagradu ULUPUH-a za najbolji izložbeni projekt dobila je Međunarodna izložba grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija ZGRAF 12 s temom “Društvene reprize”. ZGRAF se organizira od 1975. svake tri godine i ima imidž ugledne manifestacije gdje se lokalna ostvarenja valoriziraju u kontekstu najfriškijih događanja na svjetskoj dizajnerskoj sceni. Moment dirljivih sjećanja: posthumna nagrada prerano preminuloj novinarki, likovnoj i modnoj kritičarki Ani Lendvaj u kategoriji najboljeg izdavačkog projekta za njezinu knjigu “ULUPUH-ova modna povijest - Umjetnost odijevanja”.

image
Maketa Zagreba

Edukativnu i povijesno-kritičku knjigu popularne novinarke koja je cijelu svoju karijeru provela pišući za zagrebački Večernji list uredili su kolege Dorotea Jendrić i Davor Klarić, a oblikovao dizajnerski dvojac Bachrach&Krištofić. Znatiželjna i odvažna Ana je gotovo do zadnjeg daha proučavala i popularizirala modu, modni svijet i zagrebačku tekstilnu industriju imala je u malom prstu, pisala je stručno i s mnogo duha, znala je prepoznati prave vrijednosti, znala je kako i najkompliciranije teme lepršavim stilom približiti najširoj publici. Bez želje za samopromocijom radila je mnogo i u tišini, no i ova nagrađena knjiga svjedoči o njezinom talentu i posvećenosti.

Titulu najboljeg mladog umjetnika osvojio je zagrebački arhitekt Ivan Capan (1983.) kojeg se komplimentira za izuzetan dizajn arhitektonsko-urbanističkih maketa. O nagradama su odlučivali Umjetnički savjet i Upravni odbor ULUPUH-a, a dodijelili su i posebne pohvale i priznanja. Priznanje za poseban doprinos ugledu ove udruge uručeno je poznatoj keramičarki Dori Pezić Mijatović (1937.) za cjelokupan rad, ali i trud uložen u promociju umjetnosti keramike. Ova ugledna keramičarka je i jedna od osnivačica renomiranog međunarodnog simpozija keramike u Našicama.

Pohvala je došla u ruke autorskog tima novog ULUPUH-ovog projekta “Kreativci”. Zahvaljujući kreativnosti ekipe u kojoj su Jelena Blagović, Tatjana Grgurina Vučetić, Lucija Gudlin, Jadranka Hlupić i Petra Krpan, Alen Novoselec, Sanja Rocco, Kruna Tarle i Maša Štrbac, funkcionira online natječaj za djecu i mlade iz cijele Hrvatske u sklopu kojeg se mlade generacije animiraju da se upuste u avanturu stvaranja vlastitog dizajna.

ULUPUH je proglasio i nove počasne članove, to su ove godine profesorica Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu na Odseku za kostim Ljiljana Petrović, profesorica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu Koraljka Kovač, ravnateljica zagrebačkog Muzeja Mimara Lada Ratković-Bukovčan i zagrebački kolekcionar i osnivač Laube - kuće za ljude i umjetnost Tomislav Kličko.

image
Mirogojske arkade

Kao i udruga primjenjaša tako je i glavna udruga likovnjaka Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) svečano dodijelilo svoje tradicionalne godišnje nagrade i priznanja za ostvarenja u likovnoj umjetnosti u 2017. Odbor za dodjelu nagrada radio je u sastavu Peruško Bogdanić, Ivona Jurić, Robert Šimrak i Zlatan Vrkljan. Akademski kipar Miro Vuco (1941.) dobitnik je nagrade za životno djelo.

Danas profesor Likovne akademije u Zagrebu, Vuco je ljubiteljima umjetnosti poznat kao jedan od osnivača i najistaknutijih članova umjetničke grupe Biafra, koja je u Zagrebu djelovala od 1970. do 1978. godine. Ova grupa u kojoj se okupilo 10-ak kipara i slikara problematizirala je pitanja suvremenog svijeta, sredine u kojoj je djelovala, ali i umjetničke stilove, posebno polemizirajući s apstraktnim smjerovima u umjetnosti 60-ih godina prošlog stoljeća. Bježanje od problema realnosti u svijet apstrakcije za biafrance bilo je apsolutno neprihvatljivo čak i neodgovorno u svjetlu uloge koju su po njihovom mišljenju umjetnost i umjetnici trebali imati u društvu.

Djelovanje grupe koje se danas definira kao umjetnički pokret karakterizirala je izrazito ekspresivna i angažirana figuracija, a angažirani su bili i istupi njezinih pripadnika, ne samo na izložbama nego i u okviru akcija često priređivanih na ulicama ili u neformalnim, javnim prostorima mnogih gradova širom bivše Jugoslavije, od Zagreba i Karlovca, do Splita, Mostara i Beograda. Vuco je zbog svoje darovitosti i umjetničkog jezika bio tada prava senzacija, dobitnik je najprestižnije nagrade u bivšoj Jugi za mlade umjetnike Sedam sekretara SKOJ-a. Svoju bogatu i uspješnu karijeru nastavlja kroz pedagoški rad, mnogim mladim talentima još otkriva tajne arta, jedan je od osnivača zagrebačke manifestacije Salon mladih, a najširoj publici poznat je po brojnim spomenicima i skulpturama u javnom prostoru poput spomenika pjesniku Tinu Ujeviću u Zagrebu.

Posebno priznanje

Izložbu zagrebačke slikarice Gordane Bakić “Obnavljanje” održanu proljetos u Galeriji Studentskog centra u Zagrebu stručni žiri proglasio je za najbolji izložbeni show 2017. Svojevrsni prostorni crtež, navodi se u obrazloženju, koji možemo sagledavati kroz prizmu scenografije, makete ili predložene nove arhitekture prostora. Žiri je zaključio kako je Bakić ovom izložbom “predložila metodu nadogradnje i obnavljanja vlastitog unutarnjeg prostora putem umjetničkog procesa te iznjedrila vrlo kvalitetan i inovativan umjetnički sadržaj”. Doživljaj začuđujući i za publiku koja je sve muvinge ove artističke priče oduševljeno nadgledala s prozora galerije.

image
Knjiga "Umjetnost odijevanja"

Ovogodišnji najbolji mladi umjetnik je Damir Sobota, 29-godišnji Zagrepčanin čija se geometrijska apstrakcija u duhu tradicije iz 60-ih godina ocjenjuje izuzetno kvalitetnom, prepoznatljivom i autentičnom. Poseban plus ovom mladom umjetniku je izlagački angažman jer svoje radove često i kontinuirano pokazuje na izložbama, pobrao je i gomilu nagrada pa se i ovom nagradom, kako se naglašava, potvrđuje i potiče Sobotina daljnja uspješnost.

Posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti HDLU dodijelio je kolekcionaru i velikom promotoru umjetnosti, nekadašnjem ministru kulture Boži Biškupiću (1938.) “Svojim primjerom kontinuirano nas podsjeća da je naša dužnost raditi najbolje za kulturu i umjetnost te da, bez obzira na teškoće na koje nailazimo, ne odustajemo od nastojanja da stvorimo nešto novo, jedinstveno i lijepo. Novo umjetničko djelo”, ističe se u obrazloženju i zaključuje: “Način rada i rezultati koje postiže pokazatelj su svima nama da je uvijek moguće učiniti više, da su osobno uvjerenje, ljubav i neprestano djelovanje jedini način da omogućimo kulturi da mijenja svijet te da ga učini boljim.”

image
Veliki interes