loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Pozorište
Juventafest: Propadanje društva kroz oči srednjoškolaca
još 25 min. čitanja
srijeda, 13. Septembar 2017.

Juventafest: Propadanje društva kroz oči srednjoškolaca

U Pozorištu mladih Pozorišni studio Masks iz Rusije odigrao je predstavu “Čitaj!”/FOTO: Tarik Bičo

Četvrtog dana Festivala srednjoškolskog stvaralaštva Juventafest sarajevska je mogla pogledati dvije predstave koje se na različite načine bave socijalnom problematikom, saopćeno je iz Juventafesta.

U Pozorištu mladih Pozorišni studio Masks iz Rusije odigrao je predstavu “Čitaj!” u režiji Iulie Sitnikove. Ova antiutopijska predstava bazirana je na romanima “Fehrenheit 451” Rayja Bradburyja, “1984” Georgea Orwella i “Mi” Eugenea Zamyatina.

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo Dramski studio Prazan prostor iz Crne Gore izveo je predstavu “Žabar” Rainera Wernera Fassbindera u režiji Marije Backović i Slaviše Grubiše. Skandalozna i uzbudljiva predstava, u tipičnom fasbinderovskom stilu, predstavlja svijet jedne generacije koja ne može da izađe iz beznađa, koja je otuđena i živi u strahu od svega novog i nepoznatog.

Takođe, posljednjeg dana Festivala, na Akademiji scenskih umjetnosti predstavljeni su rezultati radionica koje su se odvijale tokom Juventafesta, a Festival je zatvoren defileom učesnika i gostiju, koji se, u pratnji Sarajevo Drum Orchestra, kretao od Mosta Suade i Olge do Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, gdje je izvedena posljednja predstava u programu “Razredni neprijatelj” u izvedbi Gradskog kazališta Pula - dramskog studija INK iz Hrvatske. E. S.

Najnovije