loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Pozorište
Lutkarsko pozorište slavi 65. rođendan
još 25 min. čitanja
utorak, 14. Novembar 2017.

Lutkarsko pozorište slavi 65. rođendan

Prvi od četiri programa obilježavanja 65 godina Lutkarskog pozorišta započet će večeras u dvorani Pozorišta u naselju Brankovac

Lutkarsko pozorište Mostar danas je predstavilo program obilježavanja jubileja 65 godina postojanja. Direktor Edin Kmetaš je na konferenciji za medije rekao da će se jubilej obilježavati tokom cijele godine, uključujući četiri programa, od kojih će prvi započeti danas.

Ježeva kućica

- Pripremili smo veliku izložbu iz arhive Pozorišta u Centru za kulturu grada Mostara. Na izložbi ćemo prikazati fotografije, lutke i scenografije koje smo izrađivali kroz sve godine postojanja naše kuće, rekao je Kmetaš i dodao kako je izložbu pripremila ranija direktorica Ranka Mutevelić.

Do kraja ovoga mjeseca u Pozorištu je predviđena revija gostujućih predstava prijateljskih pozorišnih kuća iz zemalja regije, te pokretanje tromjesečne radionice “Glumiti može svako”.

- Želimo oživiti malu scenu, djecom iz osnovnih škola koja će raditi s najboljim pedagozima i glumcima te odigrati Ćopićev klasik, “Ježevu kućicu”. Planirana je i promocija prvog CD-a pjesama iz predstava Lutkarskog pozorišta, dok u decembru počinjemo raditi na novoj predstavi koju će režirati mlada bugarska rediteljica Elica Petkova, najavio je Kmetaš, uz napomenu da su na objektima Pozorišta u toku i infrastrukturni radovi s obzirom na to da se tokom posljednjih dvadeset godina skoro ništa nije investiralo u objekte.

- Uz pomoć Agencije Stari grad u narednoj godini planiramo rekonstrukciju kompletne zgrade. Uradit će se utopljavanje radi uštede energije, izmjena dotrajalih otvora, zamjena krovne konstrukcije, presvlačenje stolica, proširenje sjedećih kapaciteta, te krečenje i izgradnja srušene radionice, rekao je Kmetaš.

Glumac Nedžad Maksumić je kazao da je Lutkarsko pozorište Mostar bez sumnje jedno od najnagrađivanijih u BiH.

- Samo u posljednjih desetak godina osvojili smo 44 nagrade, i to u konkurenciji najboljih i najjačih lutkarskih teatara iz cijelog svijeta. U našoj kući gostovali su umjetnici s brojnih strana, tražili smo najbolje da bismo i sami bili bolji, da bismo učili od tih teatarskih stručnjaka i ponudili našoj publici uvijek iznova nove projekte, s profesionalnim i umjetničkim dignitetom i porukom ljudskosti koja će u dječijem sjećanju ostati do kraja njihovog života, rekao je.

Na istoj adresi

Naglasio je i da je Pozorište svih 65 godina na istom mjestu i na istoj adresi.

- Tu smo u istoj zgradi, s istim imenom kojeg se nikad nismo, niti ćemo se odreći. Uvijek imamo iste umjetničke težnje, s neospornim kvalitetom predstava namijenjenih svoj djeci Mostara, BiH i svijeta, rekao je Maksumić i dodao da je Pozorište Mostar do sada nastupalo u 17 zemalja Evrope i svijeta te učestvovalo na najznačajnijim evropskim lutkarskim festivalima.

Prije 65 godina, 15. novembra, u istoj sali gdje se i danas održavaju predstave, održana je prva predstava Lutkarskog pozorišta Mostar, “Snježana i sedam patuljaka”, u režiji osnivača pozorišta Đorđa Đoke Bovana. ADNAN DEMIĆ

Najnovije

22/04/2018 u 2:30 h
Povratak u prirodu
22/04/2018 u 2:00 h
Veganske bjelančevine