loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Pozorište
Predstava "Majstor i Margarita" otvara novu sezonu u SARTR-u
još 25 min. čitanja
srijeda, 13. Septembar 2017.

Predstava "Majstor i Margarita" otvara novu sezonu u SARTR-u

Predstava je inspirisana slavnim romanom Mihaila Afanasjeviča Bulgakova / Velija Hasanbegović

Publika Sarajevskog ratnog teatra ponovo će imati priliku pogledati predstavu "Majstor i Margarita”" u režiji Aleša Kurta. Predstava će igrati u petak i subotu (15. i 16. septembra) u 20 sati, saopćeno je iz SARTR-a.

Mihail Bulgakov je napisao osam verzija romana "Majstor i Margarita", ali prva necenzurisana verzija objavljenja je dvadeset sedam godina nakon njegove smrti u Frankfurtu 1967, a u SSSR-u tek 1973. godine.

Sarajevski ratni teatar 25. umjetničku sezonu započinje sa predstavom koja je inspirisana ovim djelom i koja je rađena sa željom da saznajemo i prepoznajemo tragove Bulgakovljevog vremena u današnjem svijetu: "Svijet je poludio. Laž je zamijenila istinu".

Dramatizacija i dramaturgija predstave povjerena je Dariju Bevandi i Benjaminu Hasiću. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš Selimović, muziku Zlatan Božuta, a koreografiju Samra Mlinar.

U predstavi učestvuje glumački ansambl SARTR-a: Selma Alispahić, Alban Ukaj, Snežana Bogićević, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Mirela Lambić, Maja Salkić, Ana-Mia Milić, Adnan Kreso i Mirsad Tuka kao gost.