loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Kultura
Tuga i nevjerica: Reakcije na preranu smrt naše slavne glumice
još 25 min. čitanja
četvrtak, 14. Septembar 2017.

Tuga i nevjerica: Reakcije na preranu smrt naše slavne glumice

/

Mnoge je pogodila smrt naše ugledne glumice i prijateljice svih stanovnika Sarajeva Nade Đurevske. Njena koleginica Jasna Diklić kaže da je doživjela stvarni šok.

- Za smrt Nade Đurevske sam saznala sinoć i nikako ne mogu to prihvatiti kao realnost, kazala je Diklić u izjavi za Fenu.

- Osim što smo generacijski bile bliske, radile smo zajedno i dobro se sjećam sjajne saradnje na predstavi “Sarah Bernhardt” koju smo igrale prije deset godina. Ostat će mi zauvijek u pamćenju kao jedna od dražih predstava. U karijeri, uvijek sam govorila da će Nadu teško ko dostići, ona je bila izuzetna glumica. Mislim da će proći generacije da se rodi jedna nova glumica takvog volumena, potencijala, kreativnosti, i prosto bih mogla reći da je rođena  glumica, istakla je Diklić dodavši da joj je Đurevska bila i izuzetno draga prijateljica.

Dijelila glumačku energiju

Direktor Internacionalnog festivala Sarajevska zima i Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić izrazio je saučešće porodici Nade Đurevske, članovima Narodnog pozorišta Sarajevo i publici, a povodom smrti legendarne bh. glumice.

- Nada Đurevska je na pozorišnim i životnim daskama bila jedinstvena. Predstave u kojima je igrala pamtimo po njenim ulogama koje je tumačila i po prepoznatljivom karakteru ličnosti koja je svojim partnerima davala inspiraciju i snagu da odigraju svoje uloge na najbolji način, rekao je Spahić.

image
/

Reditelji i pozorišni umjetnici su, naveo je, sa Đurevskom su voljeli raditi jer je stvaralačku energiju dijelila sa svima i u svakoj ulozi pokazala publici svoje vrhunsko umijeće.

- Poštovati i voljeti samozatajnu i gordu Nadu bilo je i ostalo važno za svakoga koje imao priliku i čast da upozna glumicu kojoj je scena bila životni prostor. Ostat će zauvijek u našoj memoriji draga i mila Nada, poručio je Spahić.

Vijest o smrti pozorišne i filmske glumice sa žaljenjem su primile njene kolege Emir Hadžihafizbegović i Dino Mustafić.

- Potresla me je vijest. Nada Đurevska je bila posebna osoba, imala je svoj kosmos, svemir, bila je poprilično samozatajna, a način na koji je živjela, tako nas je i napustila, rekao je direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović. 

Prije svega, ističe, napustila nas je jedna sjajna osoba, a nakon toga i jedna sjajna umjetnica filmskih setova.

- Radio sam s njom, jako sam je poštovao, i ovo je veliki gubitak unutar ljudskog segmenta, ali i teatarskog i filmskog, poručio je Hadžihafizbegović.

image
/

Prisjetio se velikih projekata koje je radio s Đurevskom, kao što su "Kod amidže Idriza“, "Viza za budućnost“, a najvažniji mu je bio Čehovljev "Višnjik“, s glavnim ulogama.

- Odigrala je 27 premijera u Kamernom teatru, ostavila je duboki trag, možda čak značajniji i veći nego u Narodnom pozorištu Sarajevo, smatra Hadžihafizbegović.

Za bh. reditelja Dinu Mustafića, Nada Đurevska je bila najtalentiranija glumica i najveća umjetnica koje je u životu upoznao, a kako kaže, bila je dobrodušna, imala je lijepu energiju koja je oplemenjivala scenu i publiku koja ju je jako voljela.

- Nada Đurevska će ostati obilježena u historiji bh. filmske i pozorišne umjetnosti sa svojim velikim glumačkim rolama koje je za publiku uvijek radila s jednom lakoćom na sceni, ali je u svom procesu iznutra odvajala najbolji dio sebe za uloge koje je tumačila, kazao je Mustafić.

Njena lepeza uloga je bila ogromna, ali ono što je krasilo je, ističe, emocija.

- Svoje prve profesionalne korake sam pravio s Nadom Đurevskom, sarađivali smo decenijama, ona je od onih glumica zbog koje se zaljubljujete u glumačku umjetnost, naglasio je Mustafić.

Sjajna glumica, ali i čovjek

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Margeta Hašimbegović izjavila je da su u toj teatarskoj kući s dubokim žaljenjem sinoć primili vijest o smrti doajenke bh. glumišta Nade Đurevske koja je bila i prvakinja drame Narodnog pozorišta.

- Nada Đurevska nas je u svojih 40 godina umjetničkog djelovanja zadužila ogromnim umjetničkim opusom i kao dokaz njenog sjajnog umjetničkog rada, govore i mnogobrojne nagrade koje je ostvarila za svoje prekrasne uloge po kojima ćemo je i pamtiti,  istakla je Hašimbegović.

image
/

Kazala je da Đurevska nije bila samo glumica koja je plijenila na pozornici, ona je naprosto bila i sjajan čovjek, veliki čovjek ogromnog ljudskog srca. S Nadom Đurevskom se, kaže, nemoguće oprostiti jer je ona vječno utkala sebe u naša srca.

 - Neka joj je vječna slava, a mi ćemo Nadu pamtiti po najljepšim djelima, dodala je Hašimbegović.

Naglasila je i da svako ko je surađivao s Đurevskom to pamti kao ogromnu inspiraciju, dodajući da je ona ostala primjer kako treba do kraja ostati dostojanstven, ponosan i posvećen.