loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Ekologija
Vrt – investicija koja raste
još 25 min. čitanja
ponedjeljak, 10. Juli 2017.

Vrt – investicija koja raste

Moćna stabla divlje kruške usred Londona

Mnogi slavni ljudi se vole slikati u svome vrtu i pohvaliti da imaju vrt i da rado borave i rade u njemu. Neki to čine iz unutrašnje potrebe, a neki radi poslovnih uspjeha. Iz vlastitog iskustva znam da i oni koji ne vole rad u vrtu ipak rado uživaju u njemu. Bilo kako bilo, vrtovi ulaze u naše živote, a svi na neki način rado ulazimo u vrtove i parkove. Vlastite vrtove možemo koristiti van radnog vremena, ali i o kvalitetnoj okolini moramo misliti i u nju ulagati i na radnim mjestima i mjestima u kojima živimo i radimo.

Uloga stručnjaka

image
Prilikom gradnje treba obavezno drveće zaštititi i sačuvati

Savremeno gledanje na pejzažno (hortikulturno) uređenje vrtova i parkova se ne ogleda više samo u raskošnom cvijeću i bojama već u stvaranju na ekološkim principima oblikovanog, ugodnog i zdravog ambijenta, kojega je lako i jeftino održavati.

Sve su to razlozi da se hortikultura, kao jedna relativno nova struka kod nas, sve više uvažava, a ona treba da uvažava ekološke principe. Jedan od veoma važnih ekoloških principa, koji se još uvijek ne uvažava dovoljno, očuvanje je plodne zemlje (gornji tamniji živi sloj tla), a drugi je očuvanje visokog rastinja, prije svega drveća. Na mnogim parcelama na kojima se grade nove kuće i drugi objekti postoji i jedno i drugo. Dobar stručnjak investitoru pravovremeno ukazuje na postojeće vrijednosti prostora u biološkom smislu sa namjerom da se te vrijednosti obavezno sačuvaju i uklapaju u buduće pejzažno uređenje. Plodna zemlja i drveće su neprocjenjivo blago za kvalitetno ozelenjavanje prostora.

Značaj autohtonih biljaka

Dosta smo se nagledali egzotičnih, stranih biljaka, koje često uz dugotrajna prilagođavanja i intenzivnu njegu, koja košta, nisu dale očekivane rezultate. Događa se i da su postale agresivne (pajasen) pa potiskuju naše autohtone biljke, odnosno umanjuju našu biološku raznolikost.

Vrijeme je da se okrenemo autohtonim (domaćim) biljkama i njihovim vrijednostima. Izbor biljaka i njihov prostorni razmještaj jedan je od najstručnijih poslova u uređenju zelenila.

image
Ravnoteža arhitekture i prirode

Hortikulturni projekt

Griješi se ukoliko se vrt uređuje bez projekta, jer često greške više koštaju od dobrog projekta. Odabir kvalitetnih sadnica, stručna i kvalitetna sadnja, kvalitetna priprema tla i gnojidba su veoma značajni za uspješno uređenje vrta.

image
Ugođaj za poželjeti

Održavanje vrta

Biljke su živa bića, koja zahtijevaju redovno održavanje i njegu. Neophodno je već prilikom projektovanja znati tko će održavati vrt, zna li to raditi vlasnik, ima li za to dovoljno vremena ili je spreman povjeriti održavanje vrta profesionalnoj firmi. Moguće su i razne kombinacije. Bitno je da je vrt zasnovan na kvalitetnom plodnom tlu, sa kvalitetnim biljkama i da se kvalitetno održava pa će on zaista biti “investicija koja raste”.

image
Raskošna viseća bukva - nekada samo jedno drvo oplemeni prostor

Kada urediti vrt

Jedna stara izreka kaže: “Najbolje vrijeme da se posadi drvo bilo je prije 20 godina, a drugo najbolje vrijeme da se posadi drvo i uredi vrt je upravo sada”... Slijedimo je.

Piše: Ana Mrdović, dipl. ing. hort.