loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Tehnologija
AMD procesori iznenada prevazišli Intelove
još 25 min. čitanja
četvrtak, 14. Septembar 2017.

AMD procesori iznenada prevazišli Intelove

Tržište traži jeftinije komponente

Američki AMD napravio je sjajan potez s Ryzen linijom procesora i to se vidi prema rezultatima na njemačkom tržištu, gdje je Intel napokon srušen s trona, što se donedavno činilo apsolutno nemogućom misijom. No, kvalitet se prepoznaje i očito nagrađuje. Ali, da će uzlet i promjena stići tako naglo, brzo i žestoko... malo ko se mogao nadati i očekivati.

Prodaja

 

Jer, još u martu ove godine AMD je činio 27,6 posto CPU prodaja na tržištu, Intel 72,4. Samo mjesec kasnije, kad su stigli AMD-ovi Ryzen 7 1800X, 1700X i 1700, situacija je bila na 63,5 naprema 36,5 posto u korist Intela. Ali, već u augustu sve se drastično okrenulo i trenutno AMD čini 56,1 posto svih prodaja, a Intel 43,9.

Istina, riječ je o jednoj zemlji, ali s obzirom na to da se u Njemačkoj PC tržište nalazi u dobroj situaciji, svakako da AMD ima razloga za zadovoljstvo. Uostalom, ni na jednom relevantnom tržištu na svijetu nije bio ispred Intela. Baš nikad. Zato je to velika stvar i nagovještaj određenih promjena.

Ujedno, sve ovo je upozorenje za Intel, koji ne može nastavljati istom strategijom poslovanja. Tržište traži jeftinije i za te niže cijene ujedno i moćne komponente. Intel ne pruža jedno i drugo, bar ne u mjeri koja bi zadovoljila potrebe tog šireg dijela tržišta.

Također, ne treba zanemariti ni činjenicu da je AMD jako popularan kod “rudara” kriptovaluta, zbog čega je profit kompanije vezan uz grafičke kartice porastao za 51 posto na godišnjem nivou. To je as u rukavu i može se napraviti nešto značajno jer kriptovalute neće nestati - naprotiv tek stižu.

Strategija

 

Intel takvo što nema na svojoj strani i kad se promatra strategija vezana uz računare, ali i mobilne uređaje, čini se da je Intel novo vrijeme dočekalo nespremnog, potpuno nespremnog. Daleko od toga da nema kvalitetne proizvode, ima, ali nisu toliko kvalitetniji od konkurencije, koja je znatno jeftinija, dostupnija i inovativnija. Barem za sada.