loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Gadgeti
Baterije od magnezijuma su sigurnije?
još 25 min. čitanja
četvrtak, 7. Decembar 2017.

Baterije od magnezijuma su sigurnije?

može izdržati više punjenja nego litij-ionska baterija

Učinkovito skladištenje energije jedan je od glavnih problema koji danas sprečavaju velike projekte obnovljive energije. Upravo je to jedan od razloga zašto baterije naših pametnih telefona moramo puniti svakodnevno, a ponekad i više puta u jednom danu.

Sigurnije i učinkovitije punjive baterije još su u ranoj fazi razvoja, no američki tim naučnika koji se bavi proučavanjem baterija i skladištenjem energije (Joint Center for Energy Storage Research) istraživanje je usmjerio na baterije na bazi magnezijuma, lako dobavljivog i osmog po rasprostranjenosti elementa u Zemljinoj kori. Preliminarni rezultati istraživanja pokazali su da su nove magnezijum-baterije sigurnije, nezapaljive te da imaju veću gustoću energije od litija, a samim tim i veći kapacitet.

U aktualnim komercijalnim baterijama, tekući elektroliti transportuju punjenje između katode i anode. Oštećenje vanjskog kućišta ili prekomjerno punjenje može uzrokovati zagrijavanje i zapaljivanje elektrolita, što može uzrokovati eksploziju baterije, stoji u objavi Berkeley Laba.

Tim Odjela za energiju radio je na magnezijumskoj bateriji koja može izdržati više punjenja nego litij-ionska baterija, ali nije uspio pronaći funkcionalan tekući elektrolit, pa je osmislio svoj elektrolit. Naučnici su se na kraju zadovoljili spinelom od magnezijuma, skandija i selena, koji ima bolju pokretljivost iona u odnosu na elektrolite koji se mogu naći u litij-ionskim baterijama.

Slični tekstovi po tagovima