loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Gadgeti
Galaxy S9 Plus: Osim ljubičaste boje, šta još možemo očekivati
još 25 min. čitanja
četvrtak, 7. Decembar 2017.

Galaxy S9 Plus: Osim ljubičaste boje, šta još možemo očekivati

/

Novi Galaxy S9 vjerovatno nećemo vidjeti tokom sajma Consumer Electronics Show, koji će biti održan od 9. do 12. januara iduće godine u Las Vegasu (Sjedinjene Američke Države), već tek krajem marta, piše tportal.hr.

Službeno predstavljanje moglo bi se dogoditi tokom sajma Mobile World Congress, koji će biti održan od 26. februara do 1. marta u Barceloni.

image
/

Sudeći prema dosadašnjoj praksi južnokorejske korporacije, galaxy S9 Plus neće se značajno razlikovati od modela S9, osim što će biti veći i imati veću bateriju.

Očekuje se kako će imati zakrivljeni SAMOLED zaslon, vjerovatno dijagonale oko 6,2 inča (15,7 centimetara), razlučivosti 2.960 puta 1.440 piksela (kao i na S8/S8 Plus) uz omjer 18,5:9.

Trebao bi imati još manje obrube nego što ih trenutno ima S8, što znači kako bi u Samsungu mogli ili smanjiti uređaj ili povećati ekran bez povećavanja veličine uređaja. U ekran bi mogao biti ugrađen čitač otiska prsta, a mogao bi dobiti i stakleni premaz koji će ga štititi od vode i masnih prstiju, te smanjiti odsjaj.

image
/

Ukoliko neće biti ugrađen u ekran, čitač otiska prsta vjerovatno će se naći na sredini stražnje strane, moguće i pri dnu uređaja.

Ako je vjerovati maštovitijim glasinama, galaxy S9 Plus mogao bi postati modularan i omogućiti dodavanje raznih hardverskih dodataka. To se trenutno ne čini naročito izvjesnim, ali ko zna što se može dogoditi.

Također, moguće je kako će to biti prvi Samsungov ljubičasti Galaxy smartfon.

Što se hardvera tiče, šuška se o procesoru Snapdragon 845 (za SAD) i Exynos 9810 (svi ostali), uz četiri GB RAM-a (iako Note 8 ima šest). Trebao bi ponuditi jezgre CPU-a treće generacije, nadograđeni grafički čip i gigabitni LTE modem s podrškom za 6CA te preuzimanje podataka brzinom do 1,2 Gbps (ako mreža to podržava).

Moguće je kako će kamera podržavati snimanje hiljadu sličica u sekundi, što bi omogućilo iznimno kvalitetne usporene snimke. Senzor koji to može Samsung je predstavio prošle godine.

Nije isključeno kako će galaxy S9 Plus imati kameru s dvije leće straga, kao što ima note 8, kao i da će prednja kamera dobiti senzor za 3D s podrškom za prepoznavanje lica.

image
/

Baterija bi trebala biti sličnog kapaciteta kao i u sadašnjih top modela (oko 3.500 mAh), eventualno nešto manja.

Moguće je kako će galaxy S9 Plus imati AKG-ove stereo zvučnike i Bluetooth slušalice. Ovaj bi model mogao pratiti redizajnirani uređaj Dex - služi tome da mobitel možete koristiti kao stolno računalo - koji će postati pad umjesto dock.

Priča se i o senzoru koji prati uvjete u vašem okolišu te vas upozorava na zagađenje. Samsung ima patent za takvu tehnologiju, ali malo je vjerovatno da ćemo je vidjeti u ovom izdanju galaxyja S9 Plus.

Operativni sistem će vjerovatno biti Android Oreo sa Samsungovim sučeljem.

Galaxy S9 Plus trebao bi koštati više od 850 američkih dolara, predviđa Tech Radar.