loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Tehnologija
Galaxy S9 i S9 Plus predstavljeni u Sarajevu
još 25 min. čitanja
utorak, 13. Mart 2018.

Galaxy S9 i S9 Plus predstavljeni u Sarajevu

/DAMIR ĆUMUROVIĆ

Nakon što je Samsung 25. februara u Barceloni predstavio svoje nove pametne mobitele Galaxy S9 i S9 Plus, perjanice južnokorejskog proizvođača su stigle u BiH, a predstavljanje je upriličeno danas u Sarajevu. Glavni adut novih modela svakako je nova kamera koja je bila u fokusu prethodno objavljivanih teasera.

image
/DAMIR ĆUMUROVIĆ

Radi se o kameri s dvostrukim otvorom blende koja je odlična u uslovima slabe svjetlosti, a koja nudi mogućnost snimanja Super Slow-mo videa i kreiranje personaliziranih AR Emoji likova. Super Slow-mo mod omogućava snimanje videa u 960 frameova po sekundi. Na raspolaganju korisnicima je i automatski Motion Direction sistem koji otkriva kretanje i automatski počinje snimati. Nakon što se video snimi u Super Slow-mo modu moguće je odabrati pozadinsku muziku uključujući i neke fajlove iz vlastite playliste. Također, omogućeno je kreiranje GIF fajlova, njihovo uređivanje, ali i dijeljenje na društvenim mrežama i s prijateljima.

Veliku pažnju je privukla i nova mogućnost pod nazivom AR Emoji, koja omogućava korisnicima da od vlastitog lika naprave živi emoji, odnosno da naprave svoj animirani lik koji izgleda i zvuči poput njih. Naravno, tu je i Bixby, Samsungova inteligentna platforma integrisana u kameru koja koristi tehnologiju povećane stvarnosti i tehnologiju učenja kako bi plasirala korisniku informacije o njegovom okruženju.Spomenimo i da su S9 i S9 Plus prvi smartphonei koji podržavaju novu aplikaciju SmartThings, a koja omogućava spajanje i upravljanje drugim Samsungovim uređajima.

image
/DAMIR ĆUMUROVIĆ

Pažnju svakako privlači i njegov ekran koji se proteže od ruba do ruba. Prednja i stražnja strana su napravljene od Gorilla Glass 5 stakla, a tu je i aluminijski ram.

U slučaju modela S9 to je 5,8-inčni Quad HD+ Super AMOLED ekran rezolucije 2.960 x 1.440 piksela. Naprijed je kamera od 8 megapiksela, a nazad Super Speed Dual Pixel kamera od 12 megapiksela s već pomenutim dvostrukim otvorom blende, optičkom stabilizacijom slike, selektivnim fokusom za zamućivanje pozadine. Dimenzije ovog modela iznose 147,7 x 68,7 x 8,5 mm, a težak je 163 grama. Posjeduje 4 GB RAM-a, Exynos 9810 Octa te do 256 GB interne memorije proširive putem microSD kartice do 400 GB. S9 koristi operativni sistem Android Oreo 8.0, a napaja ga baterija od 3.000 mAh koja podržava brzo punjenje.

Dodajmo i da je zadržao utor za slušalice od 3,5 mm. Što se tiče senzora, tu je senzor za skeniranje rožnjače, senzor za otisak prsta na stražnjoj strani smješten ispod kamere, akcelerometar, žiroskop, barometar i drugi. Različiti otisci prstiju se koriste i za pristup Secure Folderu s važnim fajlovima. Također, Galaxy S9 i S9 Plus imaju poboljšan optički senzor ugrađen direktno u uređaj, pomoću kojeg daju precizniju informaciju o zdravstvenom statusu korisnika. Ovaj senzor omogućava praćenje Heart Load Factora samog korisnika. Radi se o novom mjerenju otkucaja srca u stvarnom vremenu.

Oba uređaja će biti dostupna u BiH od 16. marta 2018. godine i to u ponoćnocrnoj, koraljno-plavoj te u novoj nijansi - purpurnoj. Preporučena cijena za Galaxy S9 u BiH je 1.699, a za Galaxy S9 Plus 1.899 KM.