loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Gaming
Na Steamu ove godine objavljeno više od 6000 igara
još 25 min. čitanja
utorak, 14. Novembar 2017.

Na Steamu ove godine objavljeno više od 6000 igara

Na Steamu objavljeno više od 6000 igara

Steam i dalje ostaje vodeća digitalno distribucijska platforma. Samo ove godine na Valveovom servisu je objavljeno više od 6000 igara.

Steam je i dalje jednostavno preplavljen novim igrama. Sudeći po podacima analitičara Daniela Ahmada iz firme Niko Partners, na Steamu je samo tokom ove godine objavljeno više od 6.000 novih naslova. Usporedbe radi, prošle godine je na Steamu objavljeno točno 4207 različitih igara.

Brojka od 6000 igara je posebno impresivna ako se u obzir uzme činjenica da je na Steamu otprilike toliko igara objavljeno u razdoblju između 2005. i 2015. godine, odnosno u punih 10 godina.

image
Na Steamu objavljeno više od 6000 igara

Značajan broj ovogodišnjih naslova na Steamu stiže kroz program Steam Direct, odnosno zamjenu za nekadašnji Steam Greenlight. Steam Direct se odlikuje po boljim filterima neželjenih naslova a kroz njega je tokom ove godine prošlo više od 1300 igara. Uprkos strožim kontrolama pri objavi igara (primjerice, Steam Direct verifikacija se plaća 100 dolara), Valve se i dalje bori sa poplavom poluproizvoda koji uvelike smanjuju cjelokupnu kvalitetu kataloga na Steamu.

Samo u septembru su naknadno uklonili čak 173 igre upitne kvalitete, većinom objavljene pod profilom opskurne izdavačke kuće Silicon Echo, koja se i prije znala naći na meti Steamovih kuratora kvalitete sadržaja.

Valve se pri uklanjanju svih spornih naslova oglasio izjavom za tisak putem koje su podsjetili da Steam ostaje otvorena platforma ali da developere širom svijeta moraju još jednom zamoliti da poštuju pravila uporabe ali i same korisnike.

image
Na Steamu objavljeno više od 6000 igara

Sa Steama su do sada uklonjeni i svi naslovi objavljeni pod profilom Digital Homicidea, koji se u prethodnim godinama postavio među najupečatljivije izdavače ponekad urnebesno loših naslova. U Digital Homicideu tu odluku nisu prihvatili olako, te su protiv Valvea tada pokrenuli tužbu pozivajući se na uvredljive korisničke komentare naslova iz njihovog kataloga.

image
Na Steamu objavljeno više od 6000 igara

Vrijedi napomenuti da su u Digital Homicideu prethodno pokrenuli tužbe u vrijednosti od 18 miliona dolara protiv tačno stotinu anonimnih korisnika Steama koji su ostavili negativne komentare na njihovim naslovima. Jedna od upečatljivijih tužbi Digital Homicidea ipak ostaje ona protiv kritičara Jima Sterlinga, poznatog po serijalu The Jimquisition.

Čitava stvar je naposlijetku odbačena, a sam Sterling je tužbu nazvao grotesknom farsom koja graniči sa komedijom, a nije poštedio ni Valveovu upitnu kontrolu kvalitete naslova koje odobravaju za objavu na Steamu.

Usprkos borbi sa shovelwareom koja se i dalje nastavlja, u Valveu trenutno nemaju pretjerano razloga za brigu sa financijske strane. Naime, na ovogodišnjoj Forbesovoj listi 400 najbogatijih amerikanaca se na 97. mjestu ugodno smjestio Gabe Newell, osnivač i čelnik Valvea, sa sveukupnom neto vrijednošću od pet i pol milijardi dolara. Gabenovo bogatstvo se upeterostručilo od 2013. godine, kada je procijenjeno na 1,1 milijardu dolara, prenosi BUG.HR