loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Gaming
Steam više ne prihvata bitcoin
još 25 min. čitanja
četvrtak, 7. Decembar 2017.

Steam više ne prihvata bitcoin

Steam više ne prihvata bitcoin

Dok cijene bitcoina lete u nebo ima i onih kojih su ga odlučili odbaciti, poput Steama na primjer, koji ga zbog sve viših troškova transakcija više ne prihvata kao sredstvo plaćanja.

Krajem travnja 2016. godine pisali smo o tome kako je Steam uveo bitcoin kao sredstvo plaćanja. Sada krajem 2017. godine došao je red i na tekst kojim vas obavještavamo kako Steam više ne prihvaća bitcoin kao sredstvo plaćanja.

Kako je na njihovom službenom blogu objašnjeno, bitcoin zbog naglih promjena vrijednosti više nije stabilan da bi se njime plaćale usluge. Drugi problem su transakcijski troškovi koje korisnici moraju platiti pri svakom plaćanju Bitcoinima.

Naime, na samom početku, krajem aprila 2016. godine kada je Steam tek uveo plaćanja putem bitcoina, vrijednost bitcoina je iznosila 450 USD, a transakcijski troškovi svega 20 centi. Prošlog tjedna uslijed povećanja vrijednosti na 10.000 USD, transakcijski troškovi su se popeli na čak 20 USD.

Sve to korisnicima stvara prevelike troškove u odnosu na standardno kupovanje igraćih naslova, putem debitnih i kreditnih kartica iza kojih stoji „pravi“ novac. Iz Stema navode kako je zbog velikih oscilacija u vrijednosti bitocoina ponekad potrebno, ili korisniku refundirati troškove, ili ga zatražiti plaćanje razlike koja je nastala promjenom vrijednosti bitcoina, što opet za sobom povlači nove transakcijske troškove.

Kako bi olakšali poslovanje i općenito život sebi i svojim korisnicima, Steam je odučio za sada ukinuti bitcoin kao sredstvo plaćanja. No, nisu isključili mogućnost ponovnog uvođenja, jednom, kada se ustali njegova vrijednost, prenosi BUG.HR