loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Nauka
Musk gradi novi morski "parking" za rakete
još 25 min. čitanja
utorak, 13. Februar 2018.

Musk gradi novi morski "parking" za rakete

/SpaceX

Nakon uspješnog testa najsnažnije rakete na svijetu, Elon Musk uskoro očekuje puno veći promet svojih raketa i zbog toga su već počeli graditi novu pomorsku platformu na koju će moći spuštati rakete nakon lansiranja, prenose 24sata.hr.

Odgovarajući na pitanja tviteraša, Musk je otkrio kako će se platforma zvati A Shortfall of Gravitas i smjestit će je u Atlantiku, gdje se već nalazi platforma Of Course I Still Love You.

image
/SpaceX

Iako su nakon lansiranja Falcon Heavy rakete savršeno sinhronizovano spustili bočne rakete na kopno, u budućnosti se one neće uvijek vraćati tamo, već ih planiraju spuštati i na more. Osobito kad se radi o misijama s teškim satelitima ili rubnim zalihama goriva za povratak.

Treću platformu za rakete imaju na Pacifiku i tamo spuštaju rakete nakon lansiranja iz baze Vandenberg. Musk je tokom rasprave na Twitteru otkrio i detaljnije kako nisu imali dovoljno tekućine za paljenje vanjskih motora rakete koja se srušila u moru prošle sedmice, nakon što su ih nekoliko puta uključivali.