loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Nauka
Naučnici istražuju područje skriveno 120.000 godina
još 25 min. čitanja
srijeda, 14. Februar 2018.

Naučnici istražuju područje skriveno 120.000 godina

/Pixabay

Tim naučnika uputio se ka Antarktiku kako bi istražio područje koje je desetinama hiljada godina pokriveno ledom, piše B92.

Kada se ledena ploča A68 odlomila od ledenog grebena Larsena C u julu prošle godine, otkriven je vodeni svijet koji naučnici nikada do tada nisu proučavali. To saznanje pružilo je naučnicima mogućnost da se upoznaju sa ekosistemom, koji obuhvata 6.000 metara kvadratnih, a skriven je čak 120.000 godina.

"Ne znamo ništa o tome. Riječ je o eko-sistemu pokrivenom ledom debljine nekoliko stotina metara", rekla je biolog Ketrin Lins angažovana na ovom istraživanju.

"Važno je da stignemo tamo prije nego što dođe do bilo kakvih promjena, jer sunčeva svjetlost, koja se prelama kroz vodu, utiče na nove vrste koje počinju da se kolonizuju. Sastavili smo tim koji čine osobe sa najrazličitijim naučnim vještinama kako bismo skupili što je moguće više informacija u kratkom vremenskom periodu. To je vrlo uzbudljivo", kaže biolog.

Tim će napustiti svoju bazu na Foklandskim ostrvima kako bi proveo tri nedjelje na brodu za istraživanje, piše The Independent.

"Moramo biti odvažni u ovome", rekao je profesor Dejvod Vogan.

"Mnogo je leda na ovom području, ali je, također, ovo važno za nauku, pa ćemo se potruditi da tim odvedemo tamo gdje bi trebalo da bude."