loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Nauka
Razina okeana se povećava dramatičnom brzinom, naučnici u šoku
još 25 min. čitanja
utorak, 13. Februar 2018.

Razina okeana se povećava dramatičnom brzinom, naučnici u šoku

Povećava se razina okeana/

Razine okeana sada rastu ritmom od približno 3 milimetra na godinu, ali bi se ritam mogao utrostručiti na 10 milimetara svake godine sve do 2100., navodi se u studiji objavljenoj u listu Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States (PNAS), prenose 24sata.hr.

Rezultati tih radova temelje se na podacima koje su prikupljali sateliti tokom 25 godina.

Oni su "u skladu s projekcijama iz izvješća AR5 (koje je u 2014.) predstavio UN-ov stručni panel za klimu (GIEC)", navodi se u studiji.

"To ubrzanje izazvano je prvenstveno ubrzanim otapanjem Grenlanda i Antarktika i moglo bi potencijalno udvostručiti ukupnu razinu okeana do 2100., što je novost u odnosu na projekcije koje su polazile od načela da će rast biti konstantan", kaže glavni autor studije Steve Nerem, profesor aeronautičkog inženjerstva na Univerzitetu u Coloradu.

S tim rastom koji se svake godine ubrzava, razine oceana narasle bi više od 60 centimetara do kraja stoljeća, kaže profesor Nerem.

"I naravno, to je oprezna procjena", upozorava.

Klimatske promjene uzrokuju rast okeana putem dva fenomena: ubrzano otapanje leda na polovima i povećanja razine ispuštanja plinova s učinkom staklenika u atmosferu.

Ovaj drugi fenomen odgovoran je za rast temperature voda, jer topla voda manje je gusta od hladne i zauzima više mjesta. Taj mehanizam već je odgovoran za polovicu od konstatiranih sedam centimetara koliko je razina mora narasla u promatranih 25 zadnjih godina, kaže profesor Nerem.

"Ova studija skreće pažnju na važnu ulogu koju mogu imati podaci prikupljeni satelitima jer oni potvrđuju projekcije o klimi", rekao je koautor studije, John Fasullo, klimatolog u Nacionalnom centru za istraživanje atmosfere.