loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Nauka
Roboti nas plaše jer im dajemo ljudska lica i nadljudske osobine
još 25 min. čitanja
utorak, 21. Novembar 2017.

Roboti nas plaše jer im dajemo ljudska lica i nadljudske osobine

/

Vizija budućnosti futuriste Matijasa Horksa, osnivača njemačke ekonomske i političke "grupe mozgova" Zunkunftsinstitut, zvuči kao nešto što bi pisao pisac naučne fantastike, ali nije toliko pesimistična kao predviđanja drugih futurista, prenosi B92.

U nedavnom intervjuu, Horks je rekao da roboti trenutno nisu problem za društvo, niti će biti u budućnosti.

Problem je naš strah, kompleks manje vrijednosti, i činjenica da robotima dajemo ljudska lica i nadljudske sposobnosti, smatra Horks.

"Najave o periodu hipermedijskog društva ne opisuju budućnost, već naše strahove i projekciju naših unutrašnjih nesigurnosti", kaže.

"Činjenica je da roboti i mašine još od industrijske revolucije uzimaju poslove. Ali nastaju nova tržišta, nove usluge s novim zahtjevima, ponudama i novim dodatnim vrijednostima", dodaje Horks, i podsjeća da je upravo u najautomatizovanijim zemljama poput Kanade, Japana ili Nemačke, nezaposlenost najniža.

Uz sav napredak koji već možemo da vidimo, poput autonomnih automobila, virtuelnih asistenata, vještačke inteligencije, stiče se utisak da već živimo u naučnoj fantastici, iako toga nismo svjesni. Piloti većinu vremena samo nadziru računare koji upravljaju avionima, mašinovođe često više ne voze vozove.

"Vremenom će zaista doći i autonomni automobili i shvatićemo da nisu tako spektakularni kao što smo očekivali", ističe Horks.

On je uvjeren da još 10-15 godina nećemo imati potpuno automatizovana vozila. A kada ona postanu uobičajena pojava, pitaćemo se šta smo tako dugo čekali.

Isto smatra i za vještačku inteligenciju, za koju je uvjeren da će ljudima pomagati u obavljanju svakodnevnih poslova.