loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Nauka
Roboti za seks bi mogli uništiti smisao života
još 25 min. čitanja
ponedjeljak, 16. April 2018.

Roboti za seks bi mogli uništiti smisao života

/Screenshot

Informatički stručnjak Noel Sharkey upozorio je na dalekosežne posljedice koje bi druženje sa seks robotima mogli imati na društvo i čitavo čovječanstvo. U dokumentarcu "Seks, roboti i mi", profesor Sharkey iz Fondacije za odgovornu robotiku kaže da će rastuća popularnost seks robota učiniti seks previše dostupnim što bi moglo promijeniti ljudsku vrstu u cjelini, piše Daily Mail.

Profesor Sharkey je i ranije upozoravao na potencijalne opasnosti popularizacije seksa s robotima. Rekao je da bi seks robote koje izgledaju kao djeca mogli iskorištavati pedofili, a silovatelji bi svoje nasilne fantazije mogli zadovoljavati na robotima koji odbiju seks.

Jednostavan i dostupan seks

- Radimo sve te stvari s robotima samo zato što možemo i ne razmišljamo da bi to moglo totalno promijeniti čovječanstvo. Neki kažu da bi seks roboti mogli dovesti do toga da seks postane previše jednostavan i dostupan. To bi moglo uništiti smisao života i pretvoriti nas u zombije, izjavio je Sharkey za Metro.

Bez obzira na sve potencijalne opasnosti za čovječanstvo koje proizlaze iz seksa s robotima, seks lutke postaju tražena roba i vrlo unosan biznis. Prema studiji objavljenoj krajem prošle godine, čak četvrtina rođenih između 1978. i 2000. (Milenijalci) rado bi ušla u odnos s robotom. Studiju koja tvrdi da bi 27 posto osoba 18 do 34 godine starosti voljelo biti u vezi s robotom objavila je pariška medijska kompanija Havas. Njihova analiza zaključila je da su muškarci tri puta skloniji odnosima s robotima od žena.

U drugoj studiji, koju je 2017. godine objavio kanadski univerzitet u Manitobi, istaknut je porast broja digiseksualaca, odnosno osoba koje bi radije imale odnose s robotima nego ljudima.

- Naučnik dr. Neil McArthur objasnio je da sve više ljudi smatra digiseksualno jer se roboti sve više stavljaju u ne isključivo seksualni nego i romantični kontekst. Mnogim ljudima će iskustva s ovom tehnologijom postati integralni dio njihovog seksualnog identiteta i mnogi među njima će radije ulaziti u seksualne interakcije s robotima nego s ljudima, istaknuo je McArthur.

Legalno u Austriji i Njemačkoj

Prošle godine, u Njemačkoj je otvoren prvi bordel u kojem "rade" samo seks lutke. Seks roboti se legalno koriste u bordelima u Njemačkoj i Austriji. U javno provedenom istraživanju objavljenom u januaru, jedan od pet ispitanih Nijemaca je izjavio da bi kupio robota za seks.

Na svijetu danas postoji pet kompanija koje proizvode seks robote, a njihove se cijenu kreću u rasponu od 5.400 dolara do 15.000 dolara. Tržištem dominiraju muškarci, koji su ovdje glavni potrošači. Iako posljednje generacije seks robota izgledaju sve realističnije, naučnici tvrde da bi moglo proći i 50 godina prije nego što se počnu ponašati poput ljudskih partnera.

Najnovije

23/04/2018 u 6:00 h
Čorba od koprive