loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Nauka
Vapaj čuvenog fizičara: Učinimo nešto, Zemlja će se užariti kao Venera
još 25 min. čitanja
petak, 12. Januar 2018.

Vapaj čuvenog fizičara: Učinimo nešto, Zemlja će se užariti kao Venera

/

Nastavi li se ovakvo globalno zagrijavanje, Zemlja će postati nepodnošljivo vruć planet, upozorio je fizičar Stephen Hawking, prenose 24sata.hr.

On je u novoj epizodi svoje serije Favourite places (Najdraža mjesta) rekao da bi, bez rezanja emisija stakleničkih plinova, Zemlja mogla izgledati kao Venera na kojoj su temperature i 460 stepeni.

Drugi planet od Sunčeva sistema prije četiri milijarde godina bio je puno sličniji Zemlji, pojašnjava NASA. Život je na tom planetu možda bio moguć oko dvije milijarde godina s vodom na površini i temperaturama sličnim onima na Zemlji. Međutim, gomilanje stakleničkih plinova u atmosferi je spalilo okeane i pretvorilo Veneru u užarenu kuglu s vjetrovima koji pušu 300 km/h.

Fizičar je u emisiji virtuelno posjetio Veneru za koju kaže da je primjer nekontroliranog gomilanja stakleničkih plinova, što bi se moglo dogoditi i na Zemlji, piše Daily Mail.

- Sljedeći put kad sretnete nekog ko ne vjeruje u klimatske promjene, recite mu da posjeti Veneru. Ja ću mu platiti put - rekao je fizičar koji je slične usporedbe Venere i Zemlje iznio i ranije.

On je napadao i Donalda Trumpa zbog povlačenja SAD-a iz Pariškog sporazuma o klimi. Inače, Trump je u srijedu rekao kako bi se SAD u načelu mogle vratiti u Pariški klimatski sporazum, ali nije dao nikakav konkretan znak da on planira nešto takvo.

- Iskreno, ovo je dogovor s kojim nemam nikakav problem, ali imam problem s onim što je potpisano, jer su, kao i inače, potpisali loš dogovor - rekao je Trump na konferenciji.