loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Nauka
(VIDEO) Pogledajte supersonični NASA-in padobran za let na Mars
još 25 min. čitanja
utorak, 21. Novembar 2017.

(VIDEO) Pogledajte supersonični NASA-in padobran za let na Mars

/

"Spuštanje ove letjelice zbilja je uzbudljiv prizor", kaže Ian Clark, stručnjak iz Laboratorija za raketni pogon u NASA-i te dodaje: "Slike našeg prvog testiranja specijalnog supersoničnog padobrana jednako su uzbudljive, koliko su i bitne za nauku".

Prijašnje testiranje posebnog padobrana bilo je neuspješno - padobran se raspao vrlo kratko nakon aktivacije, prenosi tportal.hr.

Prva faza Naprednog eksperimentalnog istraživanja napuhivanja supersoničnog padobrana, odnosno Advanced Supersonic Parachute Inflation Research Experiment (ASPIRE) pokrenuto je na letjelici Black Brant IX lansiranoj na otoku Wallops u Virginiji. Nakon što se popela na 51,5 kilometar, kapsula je počela padati prema Zemlji.

Nakon što je dosegla brzinu 1,8 maha na visini od 41,8 kilometara, uspješno je aktiviran specijalni padobran. ASPIRE pao je u okean 35 minuta nakon lansiranja.

Dizajn i svojstva padobrana vrlo su slična onima koje je već koristio Curiosity pri spuštanju na Mars 2012.

"Sve je prošlo po planu, što znači da će iduće testiranje biti u februaru 2018" najavio je Clark.

Misija spuštanja na Mars uključuje i posebno vozilo i složenu proceduru "manevar nebeske dizalice" koja kablom spušta rover na površinu planete.

Vozilo koje se spusti na Mars 2020. tražit će tragove drevnog života na Marsu iskopavanjem uzoraka tla koji nam mogu ponuditi dokaze aktivnosti mikroorganizama te ih "pohraniti" u kolekciju za potencijalne buduće misije. Vozilo će, također, isprobati različite metode izvlačenja kisika iz marsovske atmosfere.