loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Nauka
Žene su izdržljivije od muškaraca
još 25 min. čitanja
četvrtak, 14. Septembar 2017.

Žene su izdržljivije od muškaraca

/

Žene su izdržljivije od muškaraca - muškarci su fizički jači, ali su ženski mišići izdržljiviji, pokazuju naučna istraživanja, prenosi Srna.

Studija koja je objavljena u naučnom časopisu "Primijenjena psihologija, ishrana i metabolizam"/Applied Physiology, Nutrition and Metabolism/ pokazuje da su žene manje iscrpljene nakon prirodnih dinamičnih mišićnih vježbi nego muškarci slične dobi i sposobnosti. 

"Već neko vrijeme znamo da se žene sporije umaraju nego muškarci tokom izometrijskih ispitivanja mišića - statičnih vježbi u kojima se zglobovi ne pomjeraju, poput držanja tegova", ističe autor studije Brajan Dalton. 

Naučnici su provjerili ovo saznanje tokom dinamičnijih i praktičnih svakodnevnih pokreta i došli do odgovora - žene uvjerljivo nadmašuju muškarce. 

Tokom studije, akteri su pod senzorom pomjerali noge što su brže mogli 200 puta. Potom se mjerila brzina, snaga i sila njihovih pokreta i aktivnosti mišića. 

"Otkrili smo da se u početku muškarci pomjeraju brže i snažnije, ali i da se umaraju mnogo brže nego žene", navodi Dalton. 

Iako su proučavali samo jednu grupu mišića, naučnici vjeruju da bi do sličnih saznanja došli i sa drugim mišićima. 

Ako se ikada bude održavao ultramaraton, žene će dominirati, navode naučnici.

Najnovije