loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Nove tehnologije
Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku
još 25 min. čitanja
srijeda, 14. Februar 2018.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

ilustracija/

Nakon što su apsolutno svi, uključujući i samog Marka Zuckerberga, zaključili da Facebook ide u pogrešnom smjeru, kompanija je u prvi kadar odlučila staviti priče samih korisnika, no uskoro su shvatili da im to ne donosi toliko puno novca koliko saradnja s news servisima, prenosi tportal.hr.

Facebookova usluga za streamanje Watch (koja trenutno nije dostupna na ovim prostorima) nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

Predvodnik partnerstva Campbell Brown nije naveo kada će ova promjena biti stavljena u pogon ili gdje će tačno početi objave, no naglasio je da će Facebookov News Feed lokalna zbivanja "stavljati u prvi kadar". Watch kartica uskoro bi mogla slijediti ovaj primjer.

Postoji nekoliko vrlo bitnih razloga zašto Facebook ponovo okreće pažnju prema vijestima dok istovremeno smanjuje zastupljenost podijeljenih sadržaja.

Prvi i najočitiji je, naravno, novac. Iako možda na Watchu korisnici neće moći pronaći hrpu interesantnih vijesti (koji bi Facebooku priskrbile 45 posto udjela u reklamama), ovo bi mnoge zadržalo na Facebooku, odnosno na mjestu gdje gledaju reklame.

Dok brojni korisnici obožavaju Snapchat i YouTube kao glavne izvore vijesti, Facebook ne želi riskirati. Također, priča se o šansi da će ovaj potez isfiltrirati barem mali dio lažnih vijesti, iako svi znamo da videi s namještenim informacijama, također, nisu neki novitet.