loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Nove tehnologije
Savjeti: Kako poboljšati i zaštititi Wi-Fi signal kod kuće
još 25 min. čitanja
četvrtak, 17. Maj 2018.

Savjeti: Kako poboljšati i zaštititi Wi-Fi signal kod kuće

Provjerite ima li vaš router najnovije izdanje softvera/EPA

Ništa bez Wi-Fi-ja

Sve je teže zamisliti svakodnevni život i rad bez kvalitetne i sigurne Wi-Fi mreže. Podijelit ćemo s vama nekoliko savjeta kako je poboljšati i zaštititi, piše tportal.hr.

Postavite router na (naj)bolju poziciju

Gdje je najbolje postaviti bežični usmjerivač (router)? Držite ga u sredini kuće ili stana ako želite pokriti sve ili većinu prostorija. Ne smije biti blizu drugog routera, naročito ako je riječ o uređaju na 2,4 GHz. Postavite ga na povišenu poziciju, dalje od metalnih objekata i uređaja koji emitiraju radio valove kao što su mikrovalna pećnica, bežični telefoni...

Aktivirajte enkripciju

Enkripcija je važan dio zaštite Wi-Fi routera. Koristite je kako se ne bi baš bilo ko mogao spajati na vašu bežičnu Wi-Fi mrežu i pristupiti osjetljivim podacima. Preporučujemo protokol WPA2-PSK (AES).

Promijenite Wi-Fi kanal

Stariji 2,4 GHz routeri su sporiji i manje otporni na smetnje jer imaju samo 14 kanala, koji se gotovo svi međusobno preklapaju. Ako koristite takav router prebacite ga na kanal koji koristi najmanje uređaja u vašoj okolini.

Nadogradite router

Provjerite ima li vaš router najnovije izdanje softvera. Postupak se razlikuje od proizvođača do proizvođača, ali načelno bi trebali otvoriti web stranicu proizvođača, unijeti serijski broj vašeg routera i preuzeti najnovije izdanje softvera (firmware). Potom otvorite administratorsko sučelje vašeg routera, pronađite postavke za nadogradnju firmwarea i nadogradite ga.

Instalirajte vatrozid i/ili VPN

Vatrozid je odbrambeni mehanizam koji vas štiti od zlonamjernog softvera ili aplikacija. U vašem routeru vjerovatno postoji hardverski vatrozid. Provjerite jeste li ga slučajno isključili. Ako jeste, uključite ga. Virtuelna privatna mreža (VPN) enkriptira vaš promet na internetu i pomaže pri zaštiti kada koristite javno dostupne Wi-Fi mreže.

Tagovi