loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Nove tehnologije
YouTube konačno uklanja sve ekstremističke video sadržaje
još 25 min. čitanja
utorak, 14. Novembar 2017.

YouTube konačno uklanja sve ekstremističke video sadržaje

/

Google je proteklih mjeseci počeo uklanjati s YouTubea i ekstremističke video sadržaje koji ne prikazuju nasilje ili zagovaraju mržnju, objavio je YouTube što predstavlja značajni odmak od dosadašnje politike kompanija koje vode društvene mreže a posljedica su sve snažnijeg pritiska vlada, piše Telegram.hr.

Novom politikom obuhvaćeni su video sadržaji u kojima se prikazuju pojedinci i skupine koje su SAD ili britanska vlada proglasile terorističkim, a u njima nema nasilja i govora mržnje koji je već ranije zabranjen na You Tubeu.

Predstavnik YouTubea, koji zbog sigurnosti nije želio biti imenovan, potvrdio je da se radi o novoj politici kompanije, no nije želio odgovoriti kada se počela primjenjivati. YouTube je od ranije poznatim teroristima zabranio stavljanje video sadržaja, a novom politikom želi obuhvatiti i druge militante koji bi pokušali isto učiniti.

Među uklonjenim snimkama su stotine videa ubijenog Anwar al-Awlakija, koji je regrutirao nove pripadnike al Kaide svojim predavanjima o istoriji islama. Radi se o snimkama predavanja nastalih mnogo prije nego što je počeo pozivati na nasilje protiv SAD-a.

Vlade i organizacije za zaštitu ljudskih prava godinama vrše pritisak na YouTube da ukloni sve sadržaje povezane s ekstremistima jer smatraju da takva propaganda radikalizira gledatelje i pridonosi smrtonosnim terorističkim napadima.

EU i SAD ove su godine zaprijetili posljedicama kompanijama koje ne reagiraju, a Njemačka je u junu usvojila zakon koji predviđa novčane kazne za društvene mreže koje odmah ne uklone govor mržnje i koje se kreću do 50 miliona eura. Do sada je YouTube zastupao stajalište da je dovoljno huškačke ekstremističke video sadržaje opremiti upozorenjima i onemogućiti njihovo vezanje s reklamama kako ne bi mogli stvarati prihode autorima snimaka.