loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Tehnologija
WiFi može pratiti disanje
još 25 min. čitanja
petak, 13. Oktobar 2017.

WiFi može pratiti disanje

Senzori za unutrašnji nadzor poput kamera i detektora kretnji funkcionišu prilično dobro i pouzdano, no ako želite svoj poslovni prostor ili kuću opremiti njima, to će vas mnogo koštati.

Kompanija Origin Wireless otkrila je način na koji se i najmanji pokret poput disanja može detektovati pomoću praćenja odbijanja Wi-Fi signala od prepreka. Tehnologija Time Reversal Machine u osnovi radi na pogon specijalnog algoritma koji bi se jednostavno mogao ugraditi u postojeće Wi-Fi rutere kroz nadogradnju firmwarea, čime bi vaš ruter dobio funkciju detektora pokreta.

Da bi ovo funkcionisalo, WiFi mreža se mora sastojati od najmanje dva huba, jednog rutera koji je predajnik i drugog koji je u ulozi prijemnika. Wi-Fi mreži dodaje se signal od 5 GHz, a kako bi se izbjegle interference, signal se sastoji od CSI-ja koji se koristi samo u mesh network konfiguraciji.

Origin Wireless je otkrio kako iskoristiti signale koji se kreću u više od 500 multiputanja i pogađaju stranu prijemnika u različitim vremenima za dobivanje podataka o okolini, pa je sistem u stanju detektovati čak i disanje.

Najnovije

Slični tekstovi po tagovima