loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Hrana i piće
Danas je Dan palačinki: Proslavite ga uz ovaj recept
još 25 min. čitanja
utorak, 13. Februar 2018.

Danas je Dan palačinki: Proslavite ga uz ovaj recept

/EPA

Danas se obilježava Međunarodni dan palačinki, a u Velikoj Britaniji, Sjevernoj Irskoj i nekoliko drugih zemalja širom svijeta slavi se uz dobru zabavu i puno raznovrsnih palačinki.

Najpoznatija aktivnost Dana palačinki je utrka koja se u povijesnom britanskom gradiću Olney održava od 1445. godine. Sve je počelo kad je jedna Britanka, na utorak prije Pepelnice, odlučila ispeći palačinke kako bi iskoristila sve kvarljive namirnice prije korizme. Bila je toliko zauzeta izradom palačinki da je zaboravila na vrijeme i na misu. Čuvši crkvena zvona, izjurila je iz kuće, s tavom u ruci.

image
/EPA

Utrka palačinki ostaje relativno česta svečana tradicija u Velikoj Britaniji, čak i danas. Pravila su stroga: natjecatelji moraju baciti svoje palačinke (barem tri puta) oponašajući pečenje palačinki, kao i nositi pregaču i maramu.

image
/EPA

Tradicionalno, kada muškarci žele sudjelovati, moraju se dotjerati kao kućanice, s pregačom i maramom. U duhu ovog divnog slatkog dana, Gastro.hr donosi recept za cheese blintzes, palačinke s kremom od ricotte s prelivom od šumskog voća.

Sastojci za palačinke:

- 2 jaja

- 120 g oštrog brašna

- 120 g glatkog brašna

- 1 vanilin šećer

- prstohvat soli

- oko 4 dl mlijeka

- 1 dl mineralne vode

image
/pixabay

Sastojci za nadjev:

- 350 g ricotta sira

- 30 g šećera u prahu

- 1 vanilin šećer

- limunova korica

Sastojci za preliv:

- 250 g šumskog voća

- 1 kašika šećera

- 1 kašika oštrog brašna

- 1 vanilin šećer

- ½ dl vode

Postupak pripreme palačinki:

- Umiješati suhe sastojke te lagano ulijevati umućena jaja i mlijeko uz neprestano miješanje. Dodati mineralnu vodu te smjesu ostaviti stajati 30 - 60 minuta. Ispeći palačinke samo s jedne strane, slagati ih između masnog papira kako se ne bi lijepile.

image
/pixabay

Nadjev pripremite tako da:

Navedene sastojke umutiti mikserom. Pečenu stranu palačinke nadjenuti žlicom nadjeva, umotati te palačinku pržiti na maslacu.

Postupak pripreme preljeva:

Navedene sastojke kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta. Ohladiti. Pržene palačinke poslužiti uz voćni preliv.

Prijatno!

Najnovije