loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Hrana i piće
Imate li zdravo posuđe?
još 25 min. čitanja
subota, 13. Januar 2018.

Imate li zdravo posuđe?

Znate li što je to zdravo posuđe? Kvalitetno posuđe će pomoći u poboljšanju okusa hrane i dobrom zdravlju, zbog čega je najbolje upotrebljavati ono koje je napravljeno od keramike ili stakla. Treba prednost dati nereaktivnom ili inertnom posuđu. Reaktivno posuđe hemijski reagira s drugim tvarima oslobađajući energiju, zbog čega posude za pripremu jela i hrana mogu međusobno reagirati. Temperatura je ta koja utječe na reaktivnost jer kada je hrana vruća, reakcija je brža nego kad je hrana hladna.

Opasno posuđe

Reaktivno posuđe se nikako ne preporučuje, budući da prilikom zagrijavanja teflonske tave ispuštaju otrovne pare koje su smrtonosne za papige, ptice i kanarince, a nisu zdrave ni za ljude.

Posuđe od bakra dobro provodi toplinu, što omogućuje ravnomjeran raspored topline kod pripremanja hrane. Posuđe od bakra se brzo zagrijava i brzo se hladi, zbog čega se pripremanje hrane brzo kontrolira.

Lijevano željezo, bakar i aluminij su reaktivni, zbog čega brzo reagiraju s namirnicama. Takvo posuđe kvari boju i okus hrane te se u organizam unosi prevelika količina metala.

Unutar plastičnog posuđa nalazi se i polivinil klorid koji ispušta opasan toksin DEAH, koji utječe negativno na rad hormona. U plastici se nalaze i ftalati, koji se nakupljaju u tkivima te tako štete radu pluća i jetre.

Emajlirano posuđe

Za zdravo kuhanje treba nabaviti zdravo posuđe. Postoji nekoliko vrsta materijala, a dok su neki od njih dobar izbor kao što je nehrđajući čelik i ugljični čelik, drugi se smatraju odličnim izborom, a pritom se misli na emajlirano posuđe, silikon, staklo i bambus.

Najmanje reaktivan metal je nehrđajući čelik koji je zdrav i univerzalan izbor, a najbolje je posuđe od hirurškog čelika ili lonci s debljim dnom. Nakon kuhanja je potrebno odmah ukloniti hranu iz lonca kako bi se spriječio okus metala.

Poput vatrostalnih posuda za pečenje, stakleno posuđe ima pristupačnu cijenu i inertno je.

Silikon je jedini nereaktivni materijal, pa je tako sve više proizvoda od sintetičke gume poput lopatica za kuhanje, posuda za muffine i posuda za pečenje.

Radi se o skupom posuđu koje ako se dobro čuva, može trajati godinama.