loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Hrana i piće
Postoje četiri vrste vinopija - koja ste vi?
još 25 min. čitanja
utorak, 14. Novembar 2017.

Postoje četiri vrste vinopija - koja ste vi?

Odbacite pravila uparivanja vina s hranom/pixabay

Prema tvrdnjama istraživača sa Državnog univerziteta u Michiganu, sva pravila uparivanja vina sa hranom bi trebalo odbaciti. I to zbog toga što se sve vinopije mogu svrstati u četiri različite kategorije, poznatije kao - vinotipi.

Ako se to ispostavi kao tačno, moglo bi da dođe do drastične promjene u odnosu između konobara, koji služi vino, i hranu, koje gost naruči. To znači da bi preporuke vina, od objektivnih mogle da postanu mnogo subjektivnije, piše Independent, prenosi B92.

Te četiri kategorije su:

1. Slatki

Veoma izbirljivi po pitanju vina, ali i kod mnogih drugih stvari u svojim životima, tvrde istraživači.

Oni obično žele nešto slatko, svijetlo i ne previše jako. Oko 70 posto pripadnika ovog vinotipa su žene.

2. Hipersenzitivni

Slično su izbirljivi, ali su nešto otvoreniji za istraživanje novih vina - ukoliko su jednostavna i čistog ukusa.

To je tip ljudi koji će se često žaliti na preglasan televizor, na primjer.

3. Osjetljivi

Oni se nalaze negdje u sredini vinotipskog spektra. Fleksibilni su i avanturistički raspoloženi, kada su vina u pitanju.

Istaživači navode da su to ljudi koji su, i inače, slobodnijeg duha i manje rigidni u svakodnevnom životu.

4. Tolerantni

Ljudi koji pripadaju ovom vinotipu od svog vina zahtijevaju intenzivne i karakterističnije ukuse i ne shvataju kako drugi mogu da piju "tanka" vina. To su odlučni ljudi, "pravolinijski" u svom pristupu.

Njihov izbor su bogata vina, bijela veoma intenzivnih ukusa i crvena punog tijela. Ljudi koji pripadaju ovoj grupi obično su i ljubitelji jake kafe i starih sireva.

Istraživači su ovu podjelu napravili na osnovu dnevne analize prehrambenih navika grupe ljudi koju su ispitivali duže vrijeme.

Poslije nekog vremena, bili su u stanju da predvide koja vina ljudi preferiraju, samo na osnovu prikupljenih podataka o njihovoj ishrani.

I pred toga što poznavaoci vina tvrde da somelijeri u restoranima uzimaju u obzir želje gostiju prije nego što im preporuče određeno vino, vodeći autor studije Karl Borčgrevik kaže da bi ljudi trebalo da piju svoje omiljena vina i da se ne obaziru na ono što im kažu somelijeri.