loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Hrana i piće
Snježna rolada za zimske dane
još 25 min. čitanja
nedjelja, 14. Januar 2018.

Snježna rolada za zimske dane

Možete je ukrasiti mljevenim keksom

Sastojci: 8 jaja, 150 g šećera, 0,5 dl ulja, 80 g gustina, 100 g kokosovog brašna, prašak za pecivo, 6 dl mlijeka, 1 vanilin-šećer, 130 g maslaca, 50 g čokolade za kuhanje, 100 g lješnjaka, 100 g keksa, 50 g bijele čokolade

Priprema: Biskvit - bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, postupno dodavati šećer. U snijeg kuhačom lagano umiješati navedene sastojke i smjesu uliti u veliku tepsiju (40 cm x 30 cm) obloženu masnim papirom. Biskvit peći 10-12 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni. Pečeni biskvit prebaciti na vlažnu kuhinjsku krpu i uviti u roladu.

Krema - žumanjke, šećer, vanilin-šećer i gustin umutiti mikserom te lagano ulijevati prokuhano mlijeko uz stalno miješanje. Kremu kuhati na laganoj vatri dok ne dobije gustoću pudinga. Ohladiti. U hladnu kremu mikserom umutiti izrađeni maslac.

Kremu podijeliti na 3 jednaka dijela. U jedan dio kreme dodati otopljenu čokoladu i mljevene lješnjake. Kremom premazati biskvit i hladiti u zamrzivaču. U drugi dio kreme dodati 100 g mljevenog keksa i 4 kašike hladnog mlijeka. Kremu premazati preko crne kreme te uviti roladu. Roladu hladiti u frižideru dok se priprema treća krema. U treći dio kreme umiješati otopljenu bijelu čokoladu te premazati roladu, ukrasiti mljevenim keksom i hladiti u frižideru.